Del 4: Släktberättelse: Två bröder

Del 4: Släktberättelse: Två bröder

Vi fortsätter följa Annas släktforskningsresa i Australien. I den fjärde delen i hennes släktberättelse berättar hon om hur två av hennes släktingar, två bröder, helt slumpmässigt stötte på varandra i det stora landet Australien. Och hur de i sin tur även kom i kontakt med deras farbror!

Föreställ dig hur många människor du möter under ditt liv. Vilka är dessa människor och på vilket sätt påverkar deras närvaro dig? Vissa glömmer du bort så snart de är borta igen, några minns du som skuggor i tillbakablickar och en del stannar kvar och förblir en del av ditt liv. Tänk då ifall en av dessa främlingar visar sig vara din äldre bror som du inte sett på flera år. Eller två brorsbarn som du trodde du aldrig skulle få träffa. Det är vad som hände Oskar och hans farbror i Australien.

Johan Tuftström, taget i byn Foster.

Johan Tuftström, taget i byn Foster.

Läs del 1 av Annas släktberättelse: Resan mot Australien.

Omkring fem år innan Oskar gav sig av till Australien hade hans äldsta bror Johan gett sig av mot samma destination. Även en äldre farbror till Oskar och Johan befann sig sedan flera år tillbaka redan i Australien. Enligt Einar, Oskars brorsson som jag berättade om i tidigare inlägg, möttes bröderna av en slump någonstans i Australien. När de först möttes kände de inte igen varandra, men det var när de började berätta om var de kom ifrån och vilka deras föräldrar var som de insåg att de faktiskt var bröder.

Oskar och Johan skrev ett brev till familjen hemma på Gotland för att berätta den fantastiska nyheten. De berättade även att de hade lokaliserat deras farbror, men att han inte ville tro på att de var hans brorsbarn. Så Oskar och Johan bad hans föräldrar att skicka ett foto på sig själva som de kunde visa för farbrorn som bevis på att de faktiskt var de som de utgav sig för att vara. Fotona räckte som bevis och farbrodern var övertygad. Tyvärr finns väldigt lite, nästintill obefintlig, information om denne farbror.

Baksidan av bilden på Johan Tuftström.

Baksidan av bilden på Johan Tuftström.

Läs del 2 av Annas släktberättelse: Först kontakten.

David har sedan han reda på denna händelse genom oss, släkten i Sverige, försökt få fram information om honom ett flertal gånger. När kom han till Australien? Skaffade han familj där? Vi har med hjälp av uteslutningsmetoden kunnat anta att han med största sannolikhet var Jakob Tuftström, Oskar och Johans fars näst yngste bror. Av Oskars och Johans farbröder är Jakob den enda som det saknas dödsår på. Än så länge är det allt vi vet om honom, men det är en pågående undersökning då en eventuell upptäckt skulle innebära ytterligare värdefull information för både den svenska och australiensiska släkten.

Läs del 3 av Annas släktberättelse: En livsavgörande händelse.

Det hela låter kanske för otroligt för att vara sant. Som ett filmmanus framtaget i Hollywood. Men ibland måste det otroliga få inträffa för att det troliga inte ska tas för givet. Människor behöver få uppleva och höra talas om händelser likt detta för att känna att vadsomhelst kan hända, för att främlingen du möter kanske inte är en främling utan kan visa sig vara någonting mycket mer. Att vi mer borde ta vara på de möten vi upplever och inte bara låta de gå oss förbi.

Vad som hände sedan har som sagt tyvärr varit svårt att sätta fingret på. Men Oskar och Johan höll i alla fall ihop och bodde båda två i byn Forster resten av sina liv. Johan hade ändrats sitt födelsenamn Johan Karl Tuftström till det mer engelskklingande John Charles Thompson. Även Oskar ändrade sitt namn Oskar Wilhelm Peter till Oscar William och han bytte även till Johans tagna efternamn Thompson.