DNA-grunder Kapitel 8: Genotyper och fenotyper

DNA-grunder Kapitel 8: Genotyper och fenotyper

Vi har nyligen fått många frågor om förhållandet mellan DNA-testresultat och egenskaper såsom blodtyp och ögonfärg. Svaret ligger i förhållandet mellan genotyp och fenotyp. Genotyper är det exakta DNA: A, T, G och C, som du ärvt från dina föräldrar. Fenotyper är de resultat som vi kan se. Fenotyper är enklare att förklara, så låt oss börja där.

Fenotyper

Generellt sett är en fenotyp en ärvd egenskap som vi uppfattar. Ögonfärg, hårfärg och blodtyp är exempel på fenotyper. Du kan ha en brun ögonfenotyp och dina ögon kommer därför att vara bruna; en brunhårig fenotyp och ditt hår kommer att vara brunt eller en fenotyp av A-blodgrupp och din blodgrupp kommer att vara A.

Genotyper

Genotyper är DNA som kodar för fenotypen. Har du någonsin funderat på hur en person kan ha en blåögd förälder och en brunögd förälder och har ändå bara ha bruna ögon själva? DNA är ärvt från båda föräldrarna, så hur kan en person ha ögon som bara matchar den ena?

Föräldrar överför ögonfärg – de passerar ner en allel (genvariant). Tillsammans är allelen från din mor och allelen från din far din genotyp. Dina genotypkoder för din fenotyp – egenskapen vi faktiskt kan se. Om den blåögda föräldern till exempel sände en blå allel och den bruna ögonföräldern sände en brun allel, kommer barnets genotyp att vara blåbrun och hens fenotyp kommer att vara brun. Hur vet vi att barnets ögon blir bruna?

Alleler

Vissa alleler är recessiva och andra dominerar. I detta fall är blå en recessiv allel medan brun är dominerande. När du får olika alleler från varje förälder är du heterozygot för den egenskapen. När du får samma allel från båda föräldrarna är du homozygot för den egenskapen. (För en översyn av terminologi, se DNA-grunder kapitel 4: En ordlista.) Eftersom blå är recessiv och brun är dominerande, kommer en blåbrun heterozygot nästan definitivt att ha en brunögonfenotyp och personens ögon blir bruna .

För att kartlägga de möjliga genotyperna och fenotyperna du kan ärva från dina föräldrar kan du använda ett verktyg som heter Punnett Square. Vanligtvis används stora bokstäver för att ange dominerande alleler och små bokstäver används för att indikera recessiva alleler. Nedan följer en Punnett-kvadrat som kartlägger möjliga genotyper för en person med en homozygot blåögd förälder och en heterozygot brunögd förälder.

Punnett-kvadrat visar möjlig genotyp och fenotyp en person kan ärva

Punnett-kvadrat som visar de möjliga genotyperna och fenotyperna en person kan ärva från en homozygot blåögd förälder och en heterozygot brunögd förälder.

Den homozygotiska blåögda föräldern kan bara passera ner en blå allel. Den heterozygotiska med de bruna ögonen kan passera ner en blå allel eller en brun allel. Barnen som ärva en blå allel och en brun allel, dvs en blåbrun genotyp, kommer att ha en brunögonfenotyp och ha bruna ögon. På samma sätt kommer de barn som ärver två blå alleler, dvs en blåblå genotyp, att ha en blåögonfenotyp och ha blåa ögon.

Fenotyp och Genotyp: Co-dominans

Blodtyp är lite svårare eftersom A och B är dominanta. O är recessiv. Precis som en blåögd förälder bara kan vidarebefordra en blå allel kan en förälder med typ O-blod endast överföra en O-allel. En A-heterozygot (AO) kan vidarebefordra en A eller en O; en homozygot (AA) kan bara vidarebefordra en A.

Här är en lista över arvsmöjligheter för blodtyper:

Allele från förälder 1 Allele från förälder 2 Genotyp Heterozygote eller homozygote Fenotyp
A A AA homo A
A O AO hetero A
A B AB hetero AB
B B BB homo B
B O BO hetero B
B A AB hetero AB
O O OO homo O
O A OA hetero A
O B OB hetero B

En tabell med arvsmönster av blodtyper. Observera att det inte finns någon betydelse för allelernas ordning inom en genotyp, t.ex. AB och BA är exakt samma genotyp.

Etniciteter

I ögonfärgsexemplet behöver du inte ett DNA-test för att få reda på din ögonfärg! Du kan se i spegeln om du har bruna ögon. Vad du inte kan se i spegeln är din genotyp. På samma sätt, då du kanske har några egenskaper som är förknippade med vissa etniciteter, är det enda sättet att ta reda på alla etniciteter i ditt DNA som du ärvt från dina föräldrar, att ta ett DNA-test.

Precis som i Punnett-kvadraten ovan kan man se att två personer med samma föräldrar kan få olika ögonfärg och två personer med samma föräldrar kan få olika etniciteter.

Beställ ett MyHeritage DNA-kit för att ta reda på de dolda etniciteterna som har överförts till dig av dina förfäder – du kan bli förvånad över vad du upptäcker!