Fint skrivet Rita. Att ni inte träffar honom så mycket just nu beror nog på hans ålder. Jag tror att ni som gudföräldrar uppvaktar hans födelsedagar osv, så tror jag att han och hans föräldrar kommer att förstå att ni finns där för honom när det behövs.
Häromdagen fick jag ett glatt samtal från min mamma. Hon och min pappa hade precis blivit tillfrågade att var gudföräldrar, till mammas kusins dotter, min sysslings nyfödda son Ivar.
Mina föräldrar var så glada att fått förfrågan berättade hon för mig. ”Detta knyter våra familjer ännu närmare varandra”, sa min mamma upprymt på telefonen. ”Och pappa får äntligen en son”, sa hon lite på skoj och syftade på att pappa har tre döttrar och inga söner.
Men vad betyder det att vara gudförälder? Eller fadder som det även kan kallas. I min familj, där vi inte har så många nära släktingar, har att ge oss en gudfar och en gudmor, varit ett sätt för mina föräldrar att ge oss barn en större släkt.
På dopguiden.ses hemsida beskrivs fadderskapet som ett livslångt hedersuppdrag. Där man på själva dopdagen kan komma att ombes att läsa något, till exempel en dikt. Och att det är god sed att hålla koll på sitt gudbarns dopdag, namnsdag, födelsedag och andra viktiga dagar.
Rollen som gudförälder/fadder har med tiden förändrats. Förr i tiden fanns det en tanke om att en gudförälder var en ”ställföreträdande förälder”, någon som skulle rycka in och ta hand om barnet om föräldrarna av någon anledning inte kunde. Exempelvis om föräldrarna gick bort eller drabbades av ekonomisk ruin. I dag har den betydelsen nästan försvunnit och det finns inte kvar någon juridisk plikt i samband med ett fadderskap.
Utan det handlar mer om vad som beskrevs i den föregående paragrafen, att en gudförälder bör hålla kolla på sitt gudbarns födelsedagar och så vidare.
På bloggen Allt om dop och barndop kan man läsa att dopet har ett religiöst ursprung, det betyder att den som döps tas upp i den kristna gemenskapen och församlingen. Även fast dopet har detta religiösa ursprung väljer många föräldrar att döpa sina barn av tradition snarare än religion.
Själva ordet dop kommer från ordet dopp, som syftar till att man doppas i vattnet. Eftersom man ursprungligen döptes genom nedsänkning i vatten.
Seden att strö vatten över barnets huvud istället för nedsänkning är relativt ny. Enligt romersk-katolska, ortodoxa, anglikanska och lutherska samfund är dopet ett uttryck för Guds villkorslösa nåd. Därför är barndop mest vanliga i dessa kyrkor då man anser att det är Gud som handlar utan krav på barnets kunskap och tro, detta enligt dopguiden.se.
Traditionen att vara gudförälder sträcker sig långt tillbaka i tiden, ända till andra århundradet efter Kristus.
Inför ett dop är det mycket att ta i tu med, bland annat att välja ut gudföräldrar. Självklart finns det ingen webbsida som kan hjälpa dig att välja vem som ska bli gudförälder till ditt barn. Men det finns en massa bra hemsidor och bloggar som kan ge råd och tips hur man ska tänka för att välja den eller de bästa kandidaterna för uppdraget. Förslagsvis dopguiden.se. och bloggen Allt om dop och barndop.
Är du någons gudfar eller gudmor? Vad har du för åsikter och erfarenheter av att vara gudförälder? Eller gudbarn för den delen? Dela med dig av dina åsikter på Twitter eller vår Facebooksida.
Rita Eresjö
oktober 12, 2011
Vi har en gudson. Han har ett par underbara föräldrar,som ser till att han har allt han behöver.Känns lite knepigt ibland att vi inte umgås med honom mer.Men han är 15 år. Tror inte han vill gå på Mac Donalds med sina gudföräldrar som vi gjorde när han var yngre.Jag vill att han skall veta att VI finns för honom om han behöver oss.Och att även hans föräldrar skall veta att vi och gudsonens ”gudsyskon”finns till för honom om vi behövs.
Kram Grabben<3