När världen förändras och tekniken utvecklas i en svindlande takt, glöms vissa färdigheter, som en gång var nödvändiga för överlevnad, nästan bort. Det är häpnadsväckande att tänka på hur många av de saker vi var tvungna att lära oss att göra utav nödvändighet, färdigheter som sågs som grundläggande allmän kunskap, har blivit sällsynta färdigheter med verktyg och teknologier som unga människor idag kanske aldrig har hört talas om.
Här är 9 färdigheter som de flesta medlemmar av framtida generationer antagligen inte kommer att ha.
1: Att använda skivspelare, ljudkassetter och videobandspelare
De verktyg vi använder för att lyssna på musik och titta på filmer har utvecklats till oigenkännlighet under de senaste generationerna. Vi har gått från skivor till ljudband till CD-skivor till att streama musik från appar på ett ögonblick.
Våra barnbarn kommer aldrig att veta hur man placerar nålen försiktigt på skivan utan att skrapa den (och de kanske aldrig helt förstår frasen ”som ett hack i skivan!”). De kommer aldrig att förstå utmaningen med att skapa ett mixtape av favoritlåtar från radion, eller hur man rätar ut ett trassligt kasettband med en penna!
2: Att använda analoga telefoner
Minns du när en telefon bara var en telefon och inte en liten superdator som bars runt i våra fickor?
Många unga människor idag förstår inte ens riktigt varför vi använder verbet ”ringa” eller ”lägga på” för att beskriva vad vi gör med telefoner! De kommer aldrig att veta hur det var att faktiskt memorera ett annat telefonnummer än sitt eget; att svara i telefon utan att ha någon aning om vem som ringde; att behöva sitta bredvid telefonen medan du pratar, eller riskera att rycka ut sladden ur väggen; eller att behöva dela en linje med alla i hushållet och skrika till din syster att ”sluta prata i telefon” så att du kan ringa!
3. Skriva brev för hand och posta dem
Det går inte att förneka den bekvämlighet som e-post och sms har gett världen av långdistanskommunikation, men det är lite tråkigt att långa, handskrivna brev håller på att bli en förlorad konst. Det finns inget som går upp mot att få ett fysiskt brev som någon tog sig tid att sitta och skriva åt dig för hand.
På tal om att skriva ut för hand:
4. Läsa och skriva i kursiv
Kursiv skrift var en gång en standardfärdighet. Innan skrivmaskiner och sedan datorer blev vanliga, skrevs allt ut för hand och att skriva i kursiv är snabbare och effektivare än att skriva i tryck.
Medan kursiv stil fortfarande lärdes ut för skolbarn på 90-talet, slutade skolor att kräva att eleverna skulle använda kursiv när de skrev uppgifter, och de flesta av dem vande sig vid att skriva i tryck. Idag lär man inte ut färdigheten längre. För yngre generationer kan kursiv stil lika gärna vara ett hemligt kodalfabet som endast används av äldre människor.
5. Att använda manuella forskningsmetoder
Minns du att när man forskade i ett ämne innebar det att lämna huset, gå till ett fysiskt bibliotek, be bibliotekarien om ett register, välja några referensböcker, hitta böckerna på hyllorna, öppna dem, söka i deras register, öppna dem på rätt sida och hitta den information du letade efter?
För unga människor idag betyder forskning att helt enkelt öppna munnen och säga ”Hey Google” eller ”Hey Alexa” och ställa en fråga. Seriös forskning innebär att man sitter vid en dator, skriver frågan och försöker avgöra vilket av de tusentals resultat som direkt dyker upp som faktiskt kommer från pålitliga källor. (Eller, naturligtvis, använda en utsedd forskningswebbplats som MyHeritage, som rymmer 18,2 miljarder historiska dokument.)
Våra barnbarn kommer nog aldrig att veta hur man slår upp ett ord i en fysisk ordbok eller söker en post i rätt volym av uppslagsverket.
6. Att laga mat på gammaldags vis
Det finns en anledning till att de kallas ”närmat” och ”närbutiker”: med den hektiska moderna livsstilen har de flesta människor varken tid eller tålamod att odla sina egna grönsaker, odla och slakta sin egen boskap, lägga in frukt och grönsaker, göra sin egen ost, eller skapa buljonger och såser från grunden.
Att göra surdegsbröd fick lite av en comeback under covid-pandemin eftersom folk satt fast hemma utan något att göra i veckor och månader, men det var ett kortlivat fenomen. De flesta av dessa aktiviteter har blivit specialfärdigheter som endast utövas av människor som är särskilt intresserade av att lära sig dem.
7. Skapa och laga kläder
Kläder har blivit så billiga att producera på senare år att ”snabbmode” har kommit in i lexikonet som ett miljömässigt och etiskt bekymmer. Det är nästan som om kläder är tillverkade för engångsbruk: de är så tunna och känsliga att du inte ens kan förvänta dig att bära dem mer än några gånger, men eftersom de är så billiga kan du bara slänga dem och köpa något nytt. Många unga människor ser inte någon mening med att lära sig laga sina kläder eller stoppa sina strumpor av denna anledning.
Det är ännu ovanligare att hitta ungdomar som vet hur man faktiskt syr sina egna kläder från grunden. Virkning, stickning och quiltning har blivit hobbyer istället för nödvändiga livskunskaper.
8. Bygga möbler från grunden
Hur många i samma veva vet idag hur man bygger sina egna bokhyllor eller matsalsset från grunden? Möbler är kanske inte så billiga som kläder har blivit, men mängden tid, energi och skicklighet det tar att bygga en möbel gör det opraktiskt för den upptagna moderna människan.
9. Tala sina förfäders språk
Vi lever i en värld där invandring från ett land till ett annat är ganska vanligt, och det är ett känt fenomen att invandrarnas modersmål blir bortglömda inom en generation eller två. Detta ses som en naturlig del av invandrarupplevelsen, men det kan vara tråkigt för mor- och farföräldrar att ha svårt att kommunicera med barnbarn som inte talar deras språk – speciellt om det är ett sällsynt språk som riskerar att dö ut.
Att ge det du vet vidare till dina barnbarn kan vara en av de största gåvorna du kan ge dem – och det finns ingen större skatt än den samlade kunskapen om generationerna som kom före dig. Börja bygga ditt släktträd idag för att bevara dina förfäders visdom och berättelser för framtida generationer.