Del 3: En livsavgörande händelse

Del 3: En livsavgörande händelse

Annas släktäventyr i Australien fortsätter. I detta inlägg ställer sig Anna fundersam inför en livsavgörande händelse i sin anfader Oskars liv – var det en slump eller ödet som avgjorde hans flytt till Australien?

Jag och David satt häromdagen och pratade om Oskar och hans resa till Australien. Besluten som fick honom att lämna Sverige och om händelser på vägen över. Var stannade båten han var på till? Och vilka människor träffade han? Vi kan bara fantisera. För det finns ingen information om detta. Om Oskar någonsin berättade för sin nya familj i Australien så finns det tyvärr ingen kvar som kan återberätta. Så i dag finns det endast plats för spekulationer.

Vi vet dock en händelse som inträffade när Oskar först bestämde sig för att fara iväg. En händelse som fick Davids känslor att svalla när informationen nådde honom. Denna händelse hade ändrat allt och en hel gren på släktträdet hade aldrig existerat i dag om detta inte hade inträffat.

Axel var Oskars yngre bror. Han var runt 10 år när Oskar lämnade Sverige för gott. Axel hade minnen från den tiden som han förde vidare till sin son Einar, min gammelmorbror, som många år senare återberättade händelsen för resten av släkten. Oskar hade tidigare gjort ett försök till att fara iväg men efter avfärd sjönk båten han var på en bit ut till havs. Enligt Einar gick även Oskar under med båten och var nära att drunkna, men lyckades på något sätt överleva.

Huset på Gotland där Oskar växte upp

Huset på Gotland där Oskar växte upp

En fiskare i hamnen vårdade honom under en tid och när Oskar fått tillbaka sin styrka tog han sig hem till sina föräldrar igen. Hur länge Oskar väntade till nästa försök är inte känt. Men hans far Johan gick senare med honom ut i torpet, fyllde en säck med halm åt Oskar att ligga på i kojen ombord på båten, och sedan gav han sig av igen. Det var det sista Oskars familj såg av honom.

Läs mer: Här hittar du del två i Annas släktberättelse.

Denna händelse berättade jag för David kort efter att han först kontaktade oss i december 2012. Hade Oskar aldrig överlevt hade David och resten av hans familj aldrig funnits. Det är en händelse som om man tittar närmare på – vare sig man tror på ödet eller inte – gör det svårt att tvivla på att vissa händelser är menat att ske. På grund av, eller tack vare, detta fick Oskars familj en andra chans till att träffa sin son igen innan han försvann för gott.

Skeppet Everett G Griggs tog Oskar till Australien

Skeppet Everett G Griggs tog Oskar till Australien

Med tanke på att vi troligtvis aldrig kommer få veta vad som hände på resan mellan Sverige och Australien så kanske den händelsen dessutom ledde till att han fick möta människor som han aldrig skulle träffat annars. Hade han lyckats komma iväg på första försöket och båten aldrig sjunkit kanske något annat hänt istället som hindrat honom från att nå Australien. Kanske var det meningen att han skulle nå Australien just vid den tiden han gjorde. Men kanske var det bara slumpen. Vem vet. Men med tanke på en annan händelse som senare inträffade väl i Australien så är det svårt att tror att ödet inte spelade en liten roll i det hela.

Men mer om det i ett senare inlägg…

Det här var den tredje delen i Annas släktberättelse. Har du missat de två tidigare delarna? I sådant fall kan du läsa ikapp. Här är den första delen och här kan du läsa den andra.