Vinn en chans att få ditt familjemysterium löst!

Vinn en chans att få ditt familjemysterium löst!

Har du ett familjemysterium i din familj som du verkligen vill lösa? Kanske har du hittat en krigsmedalj som är glömd i en gammal låda och du vet inte vems det var, eller kanske har du hittat ett mystiskt skåp med initialer som du inte känner igen. Det kan finnas mångal olika mysterier i din familj och vi vill gärna höra om dem!

Vi vill hjälpa dig att hitta svaren. Vårt dedikerade forskarteam kommer att hjälpa några utvalda vinnare att undersöka och lösa sina familjemysterier! Skicka ditt mysterium till oss HÄR för en chans att få det löst. Observera att blanketten är på engelska men det går bra att skriva på svenska.

Svårlösta familjemysterier

Här är några möjliga mysterier du kan ha i din familj:

Har du en familjemedlem som dina släktingar förlorade kontakten med under ett krig och du vill spåra deras ättlingar?
Vill du lära dig sanningen om en familjelegend som det har berättats om i generationer?
Finns det krigsmedaljer som en gång fanns i din familj som du vill hitta?
Har du gamla handskrivna brev som har skickats till eller från någon du inte känner?
Har din familj förlorat konst under krigstid?
Har du hittat en gammal dagbok skriven av någon du aldrig har hört talas om förut?

Vi uppmanar alla familjer att dela sitt familjemysterium, vare sig det liknar en av de som anges ovan, eller något helt annat.

Tidigare forskningsframgångar

Tidigare har MyHeritage hjälpt familjer att lösa historiska mysterier. Här är några exempel:

Genealogiskt detektivarbete löser mysterium med stulen konst 

Förra året granskade Dutch Museum Association sin samling av konstverk för att avgöra vilka verk som förmodligen stulits från sin ursprungliga judiska ägare, av nazister under andra världskriget. De publicerade en lista med 170 konstverk som upptäcktes i revisionen. MyHeritage påbörjade ett pro bono-initiativ för att söka efter levande ättlingar till de ursprungliga ägarna, som är de rättmätiga arvingarna till de stulna konstverken. Laurie Greene är en sådan arving. MyHeritage-teamet ringde Laurie och förvånade henne med nyheten att hon är berättigad att hävda 133 illustrationer som stulits från hennes mormor, Mommie Schwartz, en berömd holländsk-judisk målare.

Vänster, ett porträtt av den holländska konstnären Mommie Schwarz av sin fru Else Berg, och höger, ett självporträtt av Mommie Schwartz.

Vänster, ett porträtt av den holländska konstnären Mommie Schwarz av sin fru Else Berg, och höger, ett självporträtt av Mommie Schwartz.

KGB, järnridån, och ett årtionde gammalt familjemysterium

Efter otaliga försök att hitta länge förlorade familjemedlemmar som försvunnit i fd Sovjetunionen för 80 år sedan, tänkte Rani Markovich att han aldrig skulle kunna återförenas med sin farfars förlorade familj. Allt detta förändrades när Rani tog hjälp av MyHeritage grundare och VD, Gilad Japhet. Med sällsynta KGB-dokument och detektivarbete som utfördes på marken och på Facebook löstes slutligen familjens decennier-långa mysterium, vilket kulminerades med en triumferande familjeåterförening i USA

Se deras emotionella video r:

Tändsticksasken i silver som räddade ett liv
Elda Bivas Gambash sökte efter ättlingar till en man vid namn Shimon Luria i över trettio år. Shimon räddade sin farfar liv under första världskriget genom att ge honom mat under hans fångenskap.

Shimon Lurie från den judiska bataljonen, ca 1917–1918.

Shimon Lurie från den judiska bataljonen, ca 1917–1918.

Shimon hade också gett sin farfar en tändsticksask i silver som denne hade vårdat under hela sitt liv.

En handskuren tändsticksask graverad med Shimons namn och detaljer.

En handskuren tändsticksask graverad med Shimons namn och detaljer.

Tack vare MyHeritage kunde familjen Gambash äntligen hylla och tacka familjen för Shimons generositet.

Familj återförenas tack vare MyHeritage DNA

Mitch Yurkovich adopterades som barn och var alltid nyfiken på sin biologiska familj. Han sökte efter dem i många år. Hans biologiska föräldrar hoppades alltid att Mitch skulle komma till dem igen, men de hade inga uppgifter om Mitch då hans adoption var låst. Föreställ dig hans överraskning när en DNA-matchning ledde honom till sina biologiska föräldrar, som fortfarande var tillsammans och som hade gift sig och fått två barn till! Tack vare MyHeritage träffade Mitch sin mamma, pappa och syskon för första gången.

Mitch återförenas med sin biologiska familj i New Mexico.

Mitch återförenas med sin biologiska familj i New Mexico.

MyHeritage återlämnar en medalj från första världskriget till soldatens familj 

MyHeritage hjälpte till att återlämna en brittisk krigsmedalj från första världskriget till en soldats familj. För 40 år sedan hittades medaljen i Australien av Rob McCaw då han använde en metalldetektor på ett fält. Sedan dess hade Rob försökt hitta medaljens rättmätiga ägare. Med hjälp av MyHeritage hittade Rob soldatens ättlingar och kunde äntligen återlämna medaljen till dem.

Se den emotionella videon nedan:

Vi vill höra om era familjemysterier!

Skicka ditt olösta mysterium här och få en chans att få det löst av vårt skickliga forskningsteam!

Vi väntar med spänning på att börja lösa mysterium!