I dagarna har en unik fotosamling blivit tillgänglig på nätet. Det är Folklivsarkivet i Lund som på sin webbplats har lagt ut ett stort urval av bygdefotografen Martin Svenssons 7 000 foton från första hälften av 1900-talet. Hans brorson, släkt- forskaren och etnologen, Lennart Börnfors har sett till att Martins ”glasplåtar” kom till Folklivsarkivet 1972 och digitaliserades 2003 och han har sedan dess arbetat med att försöka identifiera bilderna: Vem? Var? När?
Om Martin Svensson berättar Lennart Börnfors att Martin föddes 1887 i byn Nötesjö i Börringe och dog i samma hus 1951. (Börringe ligger halvvägs på järnvägen mellan Malmö och Ystad, och byn Sturup med Malmö Airport är nu mer känd än församlingen Börringe.) Till skillnad från andra bygdefotografer, som var amatörer och hade fotograferingen som en bisyssla, var Martin yrkesutbildad fotograf (han arbetade nio år hos ateljéfotografer i Svedala och Ystad) och hade fotograferingen som yrke. Men liksom andra bygdefotografer hade han ingen ateljé utan bara ett mörkrum i föräldrahemmets loglänga.
Man kom till Martin för att bli fotograferad med den nya cykeln och man kallade på honom när man ville föreviga familjehändelser som konfirmation, födelsedag, bröllop, barndop eller fest. Själv for han omkring och tog bilder av människor i arbete. Tanken med arbetsbilderna var nog att försöka intressera folk att beställa kopior, men för oss har resultatet blivit att han dokumenterade arbetsuppgifter och redskap som inte längre finns.
Han var välkänd som ”fotografen” och det märks på hans bilder att människor kände honom som en vänlig person. Han var också kassör i Börringes sjuk- och begravningskassa, vilket var ett annat sätt man kände till honom på.
Många foton är naturligtvis från Börringe och trakten däromkring. Men Martin hade motorcykel och med den kunde han ta fotograferingsuppdrag längre hemifrån. Det lönade sig bara om det gällde gruppfoton, så fotona längre hemifrån handlar i regel om konfirmandgrupper och skolklasser. Han såg till att han fick god kontakt med prästerna och lärarna så att han kunde få återkommande uppdrag. Och när en präst flyttade till en ny församling såg han till att han fick fotouppdrag på det nya stället också och kunde fortsätta hos efterträdaren på det gamla stället. Att många präst- och lärarfamiljer blev fotograferade var nog en lönsam PR-åtgärd.
Om identifieringsarbetet har Lennart Börnfors berättat att en bra början var de släktfotoalbum från Börringe som han ärvt. Han hade på 1970-talet numrerat alla bilderna och bett sin far, Martins bror Sigfrid, att skriva ner vad han visste om människorna på fotona. Nu tog han kontakt med en bekant från ungdomsåren, lanthandlaren i Börringe kyrkby, och visade ett urval bilder för den lilla grupp som denne inbjudit. Nästa steg blev bildvisning för föreläsningsföreningen i socken- stugan.
Den blev fullsatt så en ny visning ordnades i bygdegården och senare en likadan i Genarps kyrkstuga. Personer som visade sig ha specialkunskaper tog Lennart Börnfors kontakt med efteråt och när de inte själva kunde identifiera en bild så hänvisade de ofta till någon som nog kunde. På så sätt utvecklades ett nätverk med ett 30-tal informanter, var och en specialist på sin by. Med deras hjälp har ett stort antal bilder kunnat identifieras.
En del av Martin Svenssons foton har Lennart Börnfors sammanställt i två böcker som utgetts av Föreningen Svedala-Barabygden. I den första skriver han: Här är bilder av herrskapet på Börringekloster och av prosten, klockaren och skolläraren. Och här är storbönder, hemmansbrukare, torpare, statare, drängar och pigor. Män och kvinnor, skolbarn och jubilarer, arbete och fritid, vardag och fest, bröllop och begravning. Vi ser fackföreningen samlas vid Folkets hus och nykterhetslogen dansa i Tellsjöskogen och vi blir inbjudna till Bygdegårdens sommarfester med ungdomarnas ridtävling och med gubbalagets fotbollsförlust mot flicklaget.
Men 13 års oavlönat nästan heltidsarbete med att identifiera gamla foton! Varför, kan man undra?
Jo, svarar Lennart Börnfors, värdet av den vackra fotosamlingen ökar om man vet var och när bilderna tagits och vem det är som syns på dem. För många människor kan dessutom detta vara enda möjligheten att få foton av gamla släktingar. Själv har Lennart Börnfors gärna gjort detta för att hedra minnet av farbror Martin.
Samlingen finns alltså på Folklivsarkivets webbplats: www.folklivsarkivet.lu.se/martin-svenssons-samling
Du kan till exempel söka på Slimminge och får då fram alla foton där ordet Slimminge förekommer i bildtexten. Eller kombinera Slimminge på ena raden med ett för- eller efternamn eller gårdsnamn på andra raden. Eller söka med ett förnamn på ena raden och ett efternamn på den andra. Oidentifierade bilder kan sökas med sökord som kyrka eller skola.
På Folklivsarkivet i Lund är man tacksam för kompletteringar och rättelser och för alla uppgifter som kan underlätta det fortsatta identifieringsarbetet, till exempel en igenkänd person eller plats. Kontaktuppgifter finns under rubriken ”Känner du igen motivet?”.