Svenskarnas semestertrender genom tiderna

Svenskarnas semestertrender genom tiderna

Semestern har inte alltid funnits

Nu börjar semestern för många men visste du att ha semester inte alltid varit självklart? Sveriges första semesterlag trädde i kraft den 1:a juli 1938. Då fick alla anställda 12 dagars ledighet per år och eftersom man på den tiden arbetade måndag-lördag och var ledig på söndagar så blev det två veckors ledighet totalt. Innan dess var det bara få förunnat med semester, genom särskilda avtal, högre tjänstemän kunde tex ha 2-3 veckors ledighet.

Farhågan om att folk skulle slarva bort semestern

När beslutet togs oroade man sig för att folk skulle slarva bort tiden, dricka sprit och bli lata, poängen med semester var ju att arbetarna skulle komma tillbaka piggare och friskare så att de orkade jobba mer. Man uppmuntrade människor att resa, men arbetarna hade ju inte gjort detta så de visste inte hur. Därför gick Arbetarnas bildningsförbund ABF, Kooperativa förbundet KF och Svenska turistföreningen STF ihop och bildade Reso 1937. Reso var en resebyrå som var specialiserad på ”folksemestrar”.

Under 1950-talet får svenskarna mer semester

1951 infördes en tredje semestervecka och den fjärde kom 1963. Så sent som 1977 beslutades det om dagens semesterlag, som alltså ger oss rätt till fem veckors semester per år. Visste du förresten att våren 1991 fick svenskarna ytterligare två semesterdagar, som ett första steg mot sex veckors semester för alla! Men tji fick vi när dagarna drogs tillbaka redan 1993.

På 1950-talet tältade man

Om du har gamla fotoalbum hemma så kanske du lagt märke till att en typisk semester för 1950-talet var åka land och rike runt med ett tält i bakluckan eller på taket.

Så här finklädd kunde man vara när det nalkades camping-semester på Öland 1957

Snygg i tältet med brillor som är trendiga igen!

Dags för lunch! Kollar man noga och vänder mobilen eller datorn uppochned så ser man vad det blir för gott! Bild färglagd med MyHeritages fotoverktyg.

På 1950-talet ökade antalet bilar på vägarna i Sverige från en kvarts till en miljon. Alla skulle på bilsemester! Bild färglagd med MyHeritages fotoverktyg.

Ta vara på dina gamla bilder

Om du har gamla fotoalbum hemma, så missa inte chansen att ta vara på dem! Foton bleknar och blir förstörda med tiden, med MyHeritages smarta multi-fotoskanner så kan du skanna hela fotoalbumssidor med ett enda knapptryck! Multi-fotoskannern beskär även bilderna automatiskt och sedan kan du välja om du vill förbättra eller färglägga dem. Du kan till och med datera och animera dem om du skulle vilja! Multi-fotoskannern finns i MyHeritages app, läs mer här!

Under 60-talet ökade antalet husvagnar och sommarstugor

Människor tog semester på allvar och uppgraderade sig från trånga tält till husvagn och sommarstuga istället. Det var också nu man började resa utomlands oftast med tåg, buss och båt. Den allra första charterresan med flyg gick till Palma 1955. Förutom solsemestrar så började folk åka på skidsemester, framför allt på sportlov och påsklov.

”Ägget” var en populär husvagn på den här tiden

Under 70-talet exploderade charterresorna

Allt fler svenskar upptäckte fördelarna med att resa till varmare länder som Spanien, Grekland och Kanarieöarna. Researrangörer gjorde det möjligt för medelklassen att resa utomlands till rimliga priser. Inrikes, fortsatte fjällsemestrar och camping att vara populära, men allt fler upptäckte också Sveriges övriga natursköna områden.

På 80-talet blev fler destinationer tillgängliga och fler bygger sommarstuga

1980 hade Sällskapsresan som utspelar sig på Gran Canaria premiär och allt fler destinationer blev tillgängliga samtidigt som fler bygger eller köper sommarstuga i Sverige.

I sommarstugan i Falkenberg blir det jordgubbar

Ingen hjälm i backen på den här tiden inte…

På 90-talet blev det populärt med naturupplevelser och långresor

Ekoturism och naturupplevelser blev mer efterfrågade. Det blev populärt med fjällvandringar, cykelsemestrar och att bo på lantgårdar. Samtidigt blev långresor till destinationer som Australien och Sydamerika allt vanligare för de som sökte äventyr och nya upplevelser.

Side, i Turkiet, 1997 – magväskan var turistens bäste vän

2000-talet blev resor ännu mer tillgängliga eftersom allt blev digitalt

Internet blev ett oumbärligt verktyg för att boka resor, boenden och aktiviteter. Nu kunde man plötsligt paketera sin egen resa genom att hitta billiga biljetter med lågprisbolag som Ryanair och boka hotell separat. Människor åkte på allt från weekendresor till europeiska storstäder till långresor till Asien. Upplevelseturism, som safaris och kulturella resor, blev allt vanligare.

Under 2010-talet blev svenskarna allt mer äventyrliga samtidigt som hemma-semester också blev en grej

Genom plattformar som Airbnb och Couchsurfing, kunde människor bo billigt och till och med gratis på sina resor. Samtidigt som hållbar turism och ekologiska resmål blev viktiga faktorer för resenärer. ”Staycation” eller hemester blev ett begrepp, där man valde att utforska sin egen hembygd istället för att resa långt bort. Teknik som sociala medier och resebloggar påverkade starkt hur vi inspireras och delar våra reseupplevelser.

2020-talet är starkt präglat av både pandemi och inflation

2020-talet inleddes med Covid-19-pandemin som drastiskt förändrade resandet. Internationella resor minskade kraftigt, och många svenskar vände sig till naturupplevelser och resor inom Sverige. Vandring, cykling och roadtrips blev populära alternativ. Många får möjligheten att jobba hemifrån och det har ökat andelen som kombinerar arbete och resor. Hållbarhet fortsätter att vara en central fråga, och det finns en ökande medvetenhet om att resa ansvarsfullt för att minska klimatpåverkan. År 2024 har resandet utomlands ökat kraftigt igen vilket gjort att resorna har stigit betydligt i pris.

Börja släktforska i sommar!

Ingen semester planerad och regnet öser ner? Ja, då har vi den perfekta aktiviteten till dig – börja släktforska! Kom igång med din 2-veckors gratis provperiod på MyHeritage.se!

Vi på MyHeritage önskar dig en riktigt härlig semester!