Veckans efternamn: Swedenborg

Veckans efternamn: Swedenborg

I dag är det 325 år sedan som vetenskapsmannen och filosofen Emanuel Swedenborg föddes.

Emanuel Swedenborg föddes i S:t Jakobs församling i Stockholm. Hans föräldrar hette Jesper Svedberg (1653-1735) och Sara Behm (1666-1696). Hans far var biskop och professor i teologi och var av Stjärna Kopparbergsätten och mamman var dotter till bergmästaren och assessorn Albrekt Behm (död 1679) vars mor Anna Danielsdotter Kröger tillhörde Bureätten.

Emanuel Swedenborg fann både vetenskap och religion intressant. Men till en början gav han mycket av sin tid åt vetenskapen. Han studerade vid Uppsala universitet men även utomlands, bland annat i London, Oxford och Paris. För att år 1715 återvända till Sverige. Under sina studieår studerade han en massa olika ämnen som exempelvis kemi, astronomi, mekanik och matematik. Han studerade även hur hjärnan styr vårt tal och våra rörelser.

Mycket på grund av hans faders insatser som biskop, adlades han och hans syskon av kungen 1719. I samband med detta ändrades släktnamnet från Svedberg till Swedenborg.

Emanuel Swedenborg var en sann uppfinnare och ska ha skissat på flera olika idéer som anses banbrytande, bland annat en u-båt, ett flygplan och slusskonstruktioner.

Senare i sitt liv, i mitten av 1740-talet, började Emanuel Swedenborg få konstiga drömmar och visioner. Och hans intresse för andliga och religiösa frågor tog över och han bestämde sig för att ägna mer av sin tid åt teologi och filosofi. Detta intresse kastade en skugga över hans stora vetenskapliga insatser.

Men hans vetenskapliga arbete fick träda fram i ljuset igen under 1900-talet. Emanuel Swedenborg avled i London 1772, 84 år gammal. Han begravdes i svenska kyrkan i London. Men sedan 1908 finns hans kvarlevor begravda i Uppsala domkyrka.

Klicka på bilden för mer information.

Klicka på bilden för mer information.

Av MyHeritages 72 miljoner registrerade medlemmar, heter endast 30 Swedenborg i efternamn. 75 % av dessa 30 bor i USA medan 25 % bor i Norge.

Källor: Tekniska museet och Wikipedia