Släktforska med hjälp av Facebook

Släktforska med hjälp av Facebook

Facebook kan hjälpa släktforskare att få kontakt med avlägsna släktingar. Det finns också massor av sidor och grupper som är till stor nytta när det gäller släktforskning. Men först behöver du ha koll på ditt eget släktträd.

Börja med ett gratis prova-på-abonnemang hos MyHeritage!

Med hjälp av MyHeritages kyrkböcker och register får du enkelt fram namn, årtal och platser. Och från andra människor kan man få information och foto som gör släktforskningen mer levande. Tre fjärdedelar av världens alla internetanvändare använder Facebook – mer än två miljarder människor. Facebook är därför en fantastisk källa när man vill få kontakt med avlägsna släktingar eller ställa frågor om släktforskning – och det kostar inget.  

Välkommen att ställa frågor på ”Släktforskning med MyHeritage”.

Kom igång med Facebook

Att starta ett Facebook-konto är enkelt. Du hämtar bara appen till mobilen från App Store, Google play eller där du brukar hämta appar. För att få Facebook på datorn går du till www.facebook.com.  Du behöver fylla i din e-postadress och ett lösenord som du använder i fortsättningen när du loggar in på Facebook. Även namn och födelsedatum behöver anges innan du klickar på gröna fältet med texten ”Gå med”. 

På Facebook finns många specialgrupper för särskilda intresseområden som har med släktforskning och historia att göra. Där kan man dela med sig av kunskap, ställa frågor och delta i diskussioner. De man känner kan man bli vän med och se vad de delar med sig av på sina egna sidor. Du följer väl MyHeritages Sverige och Släktforskning med Myheritage?

Du måste ha ett Facebook-konto för att kunna gå med i grupper, gilla sidor, få vänner och använda Messenger. Använder du redan Facebook vet du att man här delar med sig av information och bilder. På sin egen sida kan man skriva, lägga in bilder och länka till intressanta inlägg. Man väljer själv vilka som kan se det man gör. Det finns också en praktisk meddelandefunktion där du även kan kontakta personer som du inte är vän med.

Kontakta släktingar

Det finns många anledningar att kontakta släktingar. En är ju att försöka få tillgång till gamla bilder, brev och berättelser – och dela med sig av det man själv har. Med hjälp av MyHeritages register kommer man till mitten av 1900-talet, men den 70-åriga sekretessen hindrar dig att se alla nu levande släktingar.  Befolkningsregister, Sveriges dödbok, dödsannonser, Skatteverket och adressregister på nätet (t ex www.hitta.se och www.birthday.se) är bra källor till nu levande släktingar. 

Sök upp dem på Facebook och skicka ett meddelande. Om namnet inte är jättevanligt, du vet ungefärlig ålder och var personen bor brukar det gå att hitta dem. Om personen använder smeknamn, stavar namnet annorlunda än man tror eller har bytt efternamn krävs ett detektivarbete för att hitta rätt.  

Om du dna-testat dig och har intressanta dna-träffar som du inte lyckats få kontakt med kan Facebook vara en väg att nå dem. Att använda Facebooks meddelandesystem är smidigare än att skicka brev eller ringa. När du är inloggad på Facebook i datorn finns en rund, blå symbol som visar var Messenger finns. I mobilen behöver du ladda ner en app för Messenger.

Gilla, följ och gå med

Sidor på Facebook kan man gilla och följa, och grupper går man med i. Då ser man uppdateringar från dessa i sitt nyhetsflöde. Det finns massor av släktforskargrupper där man kan få hjälp om man kört fast i sin forskning, vill efterlysa något, har svårt att tyda gamla texter eller vill förstå dna-tekniken bättre. Genom andras inlägg och svar på frågor lär man sig mycket nytt. En del Facebook-grupper är slutna och kräver att man ansöker om att bli medlem, men det finns även många som är helt öppna.

I gruppen ”Svenskt Klassfoto & Gruppfoto Arkiv” finns flera tusen klasskort och familjebilder. I sökrutan kan du till exempel skriva namnet på en ort eller skola.

Hitta bilder

Bilder gör dina släktberättelser levande. Som tur är digitaliseras vårt fotografiska kulturarv i snabb takt, och en del av detta läggs upp på Facebook. Gå med i lokala grupper som täcker de församlingar du forskar i. Där kan det dyka upp bilder på porträtt, skolklasser, olika yrkesgrupper och annat intressant. Det finns också flera sidor och grupper där porträttbilder diskuteras – ”Porträttfynd”, ”Svenskt porträttarkiv” och ”Svenskt Klassfoto & Gruppfoto Arkiv” är några exempel. 

För dig med rötter i Stockholm är “Stockholmskällan” en givande sida på Facebook.

Leta efter information

Det är roligt att se bilder från släktens hemtrakter. Det finns så många lokala Facebookgrupper att de nästan täcker hela Sverige. De flesta orter har nostalgisidor där medlemmarna lägger upp gamla bilder och hjälps åt att identifiera byggnader, personer och miljöer. Många av dessa gruppers namn börjar på ”Du vet att du är från …”. Sen fyller man på med Vetlanda, Huddinge, Luleå eller vilken ort man nu är intresserad av. Sök också efter lokala hembygds- och släktforskarföreningar.

Det finns också många grupper som bara heter ”Släktforskning” eller ”Släktforskning i …” – till exempel för Stockholm, Skåne, Värmland, Lommabukten, Småland, Södermanland, Ångermanland och Östergötland. Det finns också många specialgrupper som handlar om allt från byar, landskap, gravinventeringar och torpinventeringar till kyrkor, järnvägsstationer, valloner och glasbruk.

Börja med att ta reda på var din släkt bodde några generationer tillbaka.

MyHeritage hjälper dig! Beställ en 14 dagars GRATIS provperiod!