Something Beautiful Happened: En berättelse om överlevnad och mod

Vi är glada att kunna presentera en ny bok av Yvette Manessis Corporon – Emmy-prisvinnare, skribent, producent och författare – med titeln: Something Beautiful Happened (Någonting vackert hände): En historia om överlevnad och mod.

I sin nya bok reflekterar Yvette över sin familjs historia och konfronterar med frågor om hjältemod och moderskap i generationer tillbaka, och tyvärr även rasism och påföljande tragedier som fortfarande finns i denna dag. Se Yvette prata om Something Beautiful Happened i denna gripande intervju:

Den har redan fått fantastiska recensioner, som denna av Karen Abbott – New York Times bästsäljande författare.

Something Beautiful Happened, är både en fascinerande inblick i ett ganska okänt kapitel under andra världskriget, och en familjs berättelse om att hitta de förlorade delarna av sin egen historia. Med oklanderlig forskning och rik detaljering, sammanfogar Yvette Manessis Corporon dessa berättelser och skapar en kraftfull och oförglömlig memoar. Jag kommer att ha dessa karaktärer i tankarna under en lång tid framöver.

Yvettes första roman, When the Cypress Whispers, inspirerades av hennes mormors minnen av Ereikoussa, den lilla grekiska ön norr om Korfu, där hon bodde. Hon dök djupt in i sin familjehistoria och avslöjade hur hennes mor-och farföräldrar tillsammans med sina grannar gömde en judisk familj på ön, under andra världskriget, och räddade dem från nazisterna. Yvette ville desperat upptäcka vad som hade hänt med familjen efter kriget. För henne var historien ofullständig.

I sin nya bok, Something Beautiful Happened, beskriver Yvette resan hon påbörjade för att spåra den judiska skräddaren Savvas ättlingar och hans barn som var gömda på ön. I november 2013 kontaktade hon MyHeritage för att få hjälp med att hitta Savvas efterkommande. Med hjälp av forskargruppen på MyHeritage kunde de äntligen avslöja den hemliga historien om den gömda familjen.

MyHeritages grundare och VD, Gilad Japhet, förstod omedelbart vikten av att avslöja och dela denna fantastiska berättelse om tapperhet, och accepterade utmaningen.

MyHeritage inledde en genealogisk resa för att avslöja mysterierna i denna långvariga hemlighet. Från och med bara fem förnamn (Savvas, hans tre döttrar Spera, Julia och Nina, och ett annat barn Rosa) lyckades vi hitta ättlingar till familjen i USA och Israel.

Mer än 70 år efter Savvas död väcktes hela berättelsen till liv. I början av 2015 reste Yvette och ett team från MyHeritage till Ereikoussa. Vid en officiell ö-ceremoni återförenades efterkomlingar från den judiska familj som var dolda under andra världskriget på ön, och efterkomlingar från de modiga grekiska öbona, som riskerat sina liv för att rädda denna familj. Familjerna gladdes över att ha möjlighet att hedra öns invånare för sina modiga ansträngningar, efter så många år. Återföreningen var oerhörd könslosam för alla.

Yvette i en känslomässig omfamning med Avraham Hassid, en efterkommande till ett barn som räddades av invånarna i Ereikoussa under andra världskriget.

Genom forskningen upptäckte MyHeritage-teamet många känslosamma historier vid sidan av denna, och vår resa blev ett än större projekt – att rekonstruera historien om det judiska samhället på Korfu.

Inte långt efter att Yvette äntligen kunde knyta kontakten med familjen som hennes förfäder hjälpte till att rädda, upplevde Yvettes egen familj en stor tragedi. Hennes kusinbarn slogs ner på en parkeringsplats i Kansas, och blev offer för en neo-nazis onda hat och vilja att  sprida så mycket skada som möjligt.

Yvette har bevittnat både mänsklighetens skönhet i hennes familjs historia, liksom hatets mörker, i det grymma dödandet av hennes kusins son. Dessa två motsättningar har påverkat hur hon berättar sin historia i Something Beautiful Happened, och får läsaren att reflektera över sitt eget liv och världen vi lever i.

Boken går att beställa på Amazon.com

Som Yvette säger:

Historia existerar inte bara i läroböcker, historia finns runt omkring oss, den finns i våra hem.

För att lära oss av historierna i hennes tankeväckande bok, Something Beautiful Happened, bör vi alla samlas med våra släktingar för att bevara familjens historier, inför kommande generationer.

 

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej