En spännande dimension av släkthistoria är att återvända till våra anfäders hembygd, oavsett om det är utomlands eller en ort nära där vi bor. Sommaren närmar sig och många av oss funderar på att göra just det – besöka sina anfäders hembygd. Här kommer ett par tips på vad du kan tänka på inför resan.
Varje år ökar antalet familjer som går på samma gator som deras anfäder gick på i länder som Skottland, Grekland och Portugal. Eller utforskar östeuropeiska byggnader för dyrkan och kyrkogårdar. Detta sker även på olika platser i Sverige.
En del geografiska områden marknadsför till och med släktresor – Irland är ett exempel på det. En resa kan vara ett snabbt turistiskt besök till den plats där ens anfäder levt eller rymma en mer intensiv forskningsresa till olika arkiv. Antingen genom en resa på egen hand eller ihop med en släktforskningsförening.
Funderar du på att göra den här typen av resa? Det finns många resurser och tips som kan hjälpa dig att planera ditt livs resa. Det första är att inkludera barnen och andra släktingar!
Andra tips är:
- Försök att ta reda på om det finns en webbplats om byn. Eller en släktforskningsförening? Eller en lokal historisk förening? Finns arkiv tillgängliga? Ta även reda på om historiska och nutida kartor finns tillgängliga online eller någon annanstans.
- Se till att lokalisera din släkts hembygd.
- Behöver du en översättare eller chaufför på resan? Var ska du bo?
- Planerar du att besöka byns borgmästare, arkivarie eller bibliotekarie? Vad ska du i sådant fall ta med dig till dem? Se till att kontakta dem i förväg. Precis som i Sverige är juli och augusti semestertider för många.
- Se till att ta med kopior av släktfotografier från byn för att ge till museum, arkiv och bibliotek.
- Kontakta människor som bott i byn länge och fråga om deras erfarenheter. Ange vad du känner till om din släkt och förklara att du skulle vilja komma i kontakt med levande släktingar från tidigare generationer. Eller någon annan som kände dina anfäder.
- Koll upp om det finns en lokal släktforskningsförening som sitter inne med mer information. Fråga om födelse-, döds-, äktenskapsposter finns tillgängliga. Finns det poster från lokala kyrkogårdar?
- Glöm inte att ta med kamera, videokamera och diktafon. Fundera om det finns underlag att göra en dokumentär till släkten eller andra anhöriga efter att resan är avslutad.
Viktigast av allt, när du planerar inför en sådan här resa, börja i god tid! Kontakta varje relevant släktforskningsförening som är verksam i det område som du har tänkt besöka. Många av dessa föreningar har diskussionsgrupper där du enkelt kan fråga om hjälp och rekommendationer. Sök efter grupper som specialiserar sig på området via Google och Facebook.
Har du rest till dina anfäders hembygd? Dela dina erfarenheter – och tips – i kommentarsfältet nedan eller e-posta dem till sara@myheritage.com.