Carola Häggkvist gjorde historia—liksom hennes förfäder
Carola Häggkvist har varit en av Sveriges mest populära sångare sedan 1980-talet. Sveriges kärlek till Carola är troligen bäst illustrerad av det faktum att vi valde henne att representera oss i Eurovision inte en gång, inte två gånger, utan tre gånger! Hon inte bara representerade Sverige 1983, 1991 och 2006, hon placerade sig bland de fem första varje gång: hon vann femte plats med ”Invincible” 2006, tredje plats med ”Främling” 1983 och första plats 1991 med ” Fångad av en stormvind. ”Dessa framgångsrika föreställningar ger henne en av de bästa meriterna i tävlingens historia.
Var kommer en legend som Carola från? Carola tog MyHeritage DNA-testet för att lära sig mer om sitt förflutna och med hjälp av hennes resultat, släktträdet och andra genealogiska poster från SuperSearch kunde MyHeritage spåra familjen hela vägen tillbaka i 9 generationer fram till mitten av 1700-talet.
Det visar sig att Carola Häggkvist inte var den första i sin familj som gjorde historia.
Magnus ”Vildhussen” Huss (8th great-uncle)
Den tidigaste förfader som vi hittade till Carola, i de historiska posterna är Hans Månsson Visslander. Han är hennes farfar i 7:e led – det är 9 generationer tillbaka!
Hans bror Magnus Huss – Carolas 8:e farbror – föddes 1755 i Boda, i Torps socken i Medelpad. Han var också känd som Vildhussen. När han var 38 godkände kung Gustav III i Sverige ett projekt, att gräva en slusskanal från sjön Ragunda för att skapa en jämn kanal för transportering av stockar och sänka vattennivån på sjön. Vildhussen var anställd för att hantera projektet..
Året efter drunknade Vildhussen i Indalsälven, som brukade strömma till sjön Ragunda. Hans kropp upptäcktes i Liden. Varje år arrangerar lokalbefolkningen ett spel till minne av händelserna 1796 och en staty av Magnus Huss har ställts upp vid sjön Ragunda. Svenska myter och legender innehåller många berättelser om Vildhussen och håller hans namn levande.
Nils Säverström (ana från moderns sida, 6 generationer tillbaka)
Ett annat fascinerande faktum som vi hittade i Carolas släktträd var att en av henes förfäder från 6 generationer tillbaka, Nils Säverström, var en professionell klockare. Klockare existerar inte längre som ett yrke, eftersom klockor nu är inställda att ringa automatiskt vid de bestämda tider; under 1700-talet, när Nils levde, behövde man göra detta manuellt. Klockaren var även ansvarig för kyrkan och dess möbler.
Anledningen till att vi finner det här fascinerande och relevant för Carolas berättelse är att klockare på den tiden behövde ha en stark musikalisk känsla. Klockorna var i huvudsak ett musikinstrument som krävde noggrann timing och precision. Klockarna var ofta lärare, ledde även sången i kyrkan och spelade orgel i de kyrkor som hade en sådan.
Nils utsågs till klockare då han flyttade med sina föräldrar till ett nytt hem i södra Sverige (”Klockarbolet”) i 1758. Han hade 9 barn från 2 olika mödrar och hans söner och barnbarn tog över yrket och fortsatte traditionen i familjen .
Så det verkar som om Carolas musikaliska talang går tillbaka minst 6 generationer.
Lars Häggkvist, (3rd great-grandfather, 5 generationer)
Carolas tredje farfar, Lars, är den första av hennes förfäder som tog namnet Häggkvist. Han föddes 1804 i Säbrå socken. Lars var jurymedlem och gästgivare i Nässland, Säbrå socken, tills han dog 1850.
Detta är det första dokumentet som visar att han har tagit namnet Häggkvist; boken är daterad 1830-1832.
Lars hade kanske inte nationella myter och legender om sig själv, som hans förfader Magnus, och vi har inte heller några bevis på en musikalisk talang som Nils, men han har verkligen haft en inverkan på sina vänner och grannars personliga historia, vare sig han serverade drycker eller företrädde lokal befolkning för att se till att rättvisa skipades.
Lars hade en dotter som heter Lydia Häggkvist. Hon fick en son, Abraham Häggkvist och hans dotter, Ruth Emilia Häggkvist hade en son som heter Jan Ove. Jan Ove är Carolas far.
Lars Magnus Rask, gammelfarfar
Carolas gammelfarfar, Lars Magnus Rusk, föddes på Karlstads landsbygd. Han tjänade som soldat i Alsters Kompani, Narke Regiment. Han blev inte inkallad att kämpa i några krig, eftersom det var en fredlig era av Sveriges historia, men hans värvning vid 17 års ålder, 1856, visar hans engagemang att tjäna sitt land – ett engagemang som hans barnbarn Carola ärvde.
Vi kan se här att han är 37 år gammal, har tjänat armén då han var 19 år och att han är 1.83 meter lång.
Jan Ove Häggkvist, 1939-2004 (far)
Jan Ove Häggkvist föddes den 2 april 1939 på Kungsholmen i Stockholm.
Vi hittade hänvisning till Jan Ove och hans far, Böckertz, Nils Einar, en musiker och hans mor, Häggkvist, Rut Emilia, i kyrkans journaler från 1939. De gifte sig den 23 juli 1927.
Carola Häggkvists MyHeritage DNA-resultat
Inte så överraskande är Carolas DNA 100% nordeuropeiskt: överväldigande skandinaviskt (86,3%) och 13,7% finskt.
Även om vi inte har funnit några nära familjemedlemmar har Carola över 3000 släktingar från 30 olika länder på vår websida, som hon nu kan nå ut till direkt från MyHeritage-plattformen.
Dessa resultat överensstämmer med MyHeritage-undersökningen om Carolas familjejournaler, vilket visar en djup koppling till hennes hemlands historia. Carolas släktforskning och DNA-resultat visar djupa band som går tillbaka mer än 250 år, inte bara till Sverige, men också till musik. Fantastiskt att hon gjorde såna imponerande bidrag för sitt hemland både på 1900-talet och 2000-talet, genom hennes framgångar i Eurovision.