Sommaren – den perfekta tiden att träffa släkten

Sommaren – den perfekta tiden att träffa släkten

Hur mycket kommer du att umgås med släkten i sommar? Många av oss kommer antagligen spendera delar av, om inte hela, semestern tillsamman med släkten. Vissa åker på semester ihop medan andra delar på en stuga som gått i arv generation efter generation och träffas på så sätt.

Somliga väljer att använda sommaren för att besöka platser där ens förfäder har levt och verkat.

Andra väljer att planera en släktträff där släktingar från land och rike runt möts. Man ses för att knyta band, återblicka till det som varit och skapa minnen för generationerna framför sig.

Släktträff

Det finns olika sätt att interagera med släkten och de flesta av oss kommer på ett eller annat sätt att göra det. Om du planerar att träffa släkten kan det vara ett bra tillfälle att ställa lite frågor som kan leda spåren till ny släktinformation. Kommer du möta någon släkting som du aldrig tidigare har träffat? Då kan det verkligen vara en god idé att ta tillfället i akt.

Se i så fall till att komma dit förberedd. Vill du få reda på något specifikt? Skriv ner det, annars finns det risk att du glömmer vad du vill fråga när du väl är på plats. Men glöm inte att öppna frågor ofta leder till längre svar. Är det någon där som du vill prata med, som känner att det inte är rätt tidpunkt. Då kan det vara en god idé att boka in ett möte vid ett annat tillfälle – bor man långt ifrån varandra finns det andra möjligheter. Telefon och Skype ligger nära till hands.

Det kan också vara smart att ta med en kamera, då det kan dyka upp personer som annars inte brukar vara med. För fler tips om hur man intervjuar en släkting klick här.

Kommer du träffa släkten i sommar? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan eller på vår Facebooksida.

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Anders Björkman

    juni 25, 2014

    Jag har varit på en släktträff i Östergötland den 23-6 2014 som jag hade en del i mellan släktingar i USA och deras släkt i Sverige
    Jag blev kontaktad av en kvinna i USA som sett mitt släktträd på nätet och blev tillfrågad om jag kunde ordna kontakt mellan släktingar till henne som jag har i mitt släktträd. Jag själv är syssling med släktingen i Sverige
    Jag såg till att dom fick kontakt och när sedan USA-familjen kom till Sverige nu i juni blev jag inbjuden att vara med på deras släktträff. Ett oförglömligt minne även för mig,men inte minst för dom.

  • Kaj Winberg

    juli 1, 2014

    Sill, jordgubbar, dans, lek, sommarnattens ljus!