Hur kommunicerade släkten förr?

Hur kommunicerade släkten förr?

I dagens samhälle har vi så många möjligheter att hålla kontakten med vår släkt, oavsett hur nära eller långt bort vi bor från varandra.  Förutom det klassiska brevskrivandet, har de flesta av oss i alla fall en hemtelefon. Många av oss har även en dator eller mobiltelefon. Eller båda. Alla dessa apparater fyller på olika sätt, samma funktion och hjälper oss att kommunicera med släkten. Det har nästan blivit svårt att komma ihåg hur man kommunicerade och höll kontakten innan all denna teknologi dök upp i våra hem.

En telefon från 1896 (bildkälla: kungliga telegrafverkets apparater)

En telefon från 1896 (bildkälla: kungliga telegrafverkets apparater)

Telefonen uppfanns i slutet av 1870-talet och år 1877 gjordes det första samtalet i Sverige genom en tillfälligt uppsatt telefonledning. Sedan dess har telefonens utveckling gått i rasande fart.

Det blev snabbt populärt med telefoner i Sverige och 1885 hade Stockholm flest telefoner i Europa. Det fanns alltså fler telefoner i vår kungliga huvudstad än i metropoler som London, Berlin och Paris. 1921 öppnandes den första automatiserade växeln i Sverige. Den hette Norra Vasa, och låg i Stockholm och var av det så kallade 500-väljarsystemet.

En liten anekdot, många  har uppfattningen att Alexander Graham Bell uppfann telefonen, det har dock visats felaktigt. Den sanna skaparen av telefonen var italienaren Antonio Meucci.

Något som gjorde telefonin mer användarvänligt var själva telefonapparaten. Apparaten gjorde det möjligt för privatpersoner att använda telefonen i hemmet.  De första telefonrapporterna bestod av en hörlur som man använde för att både tala och lyssna i. Omkring 1890 börjande man att bygga ihop mikrofonen och hörluren i en enhet, i en vad vi kallar lur. Ericofon, i folkmun kallad kobratelefon, lanserades 1954 och är en känd konstruktion där hörluren, mikrofonen och fingerskivan sitter på samma plats.

En bild på den kända kobratelefonen.

En bild på den kända kobratelefonen.

Utformningen av telefonen har förändrats under hela 1900-talet, inte bara tekniskt som beskrivet ovan, utan även designmässigt. Materialet har gått från trä, till plåt, och senare till plast. I början av 1960-talet kom de första telefonerna med knappsats i stället för fingerskiva.

Och ett decennium senare gjorde mobiltelefonen entré. 1973 gjordes det första samtalet från en mobiltelefon, även om idén bakom mobiltelefoni är äldre än så. I dag har många av oss tillgång till en mobiltelefon.

När det kommer till datorer gjordes dessa tillgängliga för hemmabruk i mitten av 1970-talet. Då var det inte helt ovanligt att datorn kom i byggsatser och man på egen hand var tvungen att sätta ihop den. I torsdags skrev vi kort om att det var exakt 29 år sedan som Apple lanserade sin första Macintoshdator. Och med internet tillgängligt på de flesta hemdatorer blir kommunikationsmöjligheterna ännu bredare.

Visst är det underbart att träffa sin släkt, men för många av oss finns inte alla släktingar nära till hands och då är det underbara att man kan ta hjälp av olika kommunikationsredskap för att hålla sig uppdaterad om hur alla mår och var som försegårs. På MyHeritage finns det flera möjligheter som gör det enklare för oss att kommunicera med våra släktingar, man kan skicka meddelandet till varandra, man kan även skapa olika evenemang som födelsedagskalas, dopmottagningar etc. Och om någon fyller år eller har en årsdag som närmar sig, påminns du om detta och du kan skicka en hälsning.

Vilka kommunikationsredskap använder du dig av för att hålla kontakten med din släkt? Innan det fanns mobiltelefoner, och hemtelefoner för den delen, hur brukade du då hålla kontakt med släkten? Dela med dig nedan eller på vår Facebooksida.

Källor: datamuseet och tekniska museet

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Erika

    januari 28, 2013

    Innan det fanns telefon så skickade vi alltid brev eller kort för att hålla kontakten med släkt och vänner. Vid brådskande ärenden t ex dödsfall eller dylikt så skickade vi telegram. Telegram skickades även som överraskning till t ex födelsedagar, bröllop eller konfirmation och man själv inte kunde närvara av olika anledningar.

    • Sara

      januari 28, 2013

      Hej Erika,

      Intressant att höra. Det känns lite som att telegram var dåtidens sms.

      / Sara

  • Elna Stark.

    januari 29, 2013

    Grannens telefon.