Släktforskning och psykoterapi går hand i hand

Släktforskning och psykoterapi går hand i hand
Psykoterapeuten Modesto M. Alonso

Psykoterapeuten Modesto M. Alonso

”Sedan jag började släktforska, har kommunikationen mellan mig och mina släktingar återupptagits. Jag har en större förståelse om avståndet mellan släktingar. Jag kan till och med känna igen likheter och skillnader som jag har med vissa släktingar.”, säger psykoterapeuten Modesto M. Alonso.

Modesto är psykoterapeut och bor i Argentina. I sitt arbete med patienter har han upptäckt att släkthistoria är en mycket viktig del av terapiarbetet. Modesto använder MyHeritage och råder sina patienter att använda sajten som ett verktyg för att skriva ner deras släkthistoria.

Vi har intervjuat Modesto och är mycket upprymda av de svar han givit oss. Vi tror att det han har att säga kan vara av stort intresse för alla. Vår identitet härstammar från vår släkthistoria och kan förklara varför vi är som vi är.

Trevlig läsning.

Hur blev du intresserad av genealogi och släkthistoria?

Jag började släktforska som en del av min egen terapi. Detta var för ungefär 40 år sedan. Vid den tiden fanns det inga datorer att använda sig av så allt antecknades på papper med blyertspenna.

För mig var det väldigt intressant att ta reda på och försöka förstå mer än om mig som person och min historia. Detta var även något som jag kunde använda mig av i mitt yrke som psykoterapeut. Jag kan bättre förstå de människor och familjer som jag behandlar.

Vad är din egen erfarenhet av släktforskning?

– Det här skulle kunna bli en lång historia, men det första som slog mig var mängden av uppfattningar som finns kring samma händelse eller person, likt Rashomoneffekten*. Många tabun och motgångar relaterade till vissa frågor kom upp till ytan under samtalen. Jag fick möjlighet att upptäcka okända och värdefulla aspekter angående flera släktingar. Det var intressant att upptäcka hur människor i olika grenar av släktträdet levde sina egna härligheter och tragedier. Det var även intressant att analysera skillnaderna i beteende och livsstil.

I takt med att jag började släktforska, har kommunikationen mellan mina släktingar påbörjats på nytt. Jag kan bättre förstå avståndet mellan mina släktingar bättre. Jag kan även känna igen likheter och skillnader som jag har med släktingar. Jag kan även acceptera källan till en del av min släkts trosföreställningar.

Tearpisoffa (bildkälla: jezebel)

(bildkälla: jezebel)

När insåg du att släktforskning kunde vara till hjälp i psykoterapi?

Till en början var forskningen fokuserad på att ”arbeta med en persons identitet”. Att analysera släktens historia ansågs relevant i Argentina på grund av den europeiska invandringen. Blandning av olika kulturer har haft en stark inverkan på människors tro, seder, berättelser och identitet.

Genom att analysera en persons släkthistoria insåg vi att den kunde vara av väldigt stor relevans för att kunna förstå sig på personen i fråga. Familjeterapeuter har alltid poängterat värdet av släktforskning och släkthistoria. Frågor som: ”vem är jag?” och ”hur har min släkt påverkat vem jag är i dag?” ställs ofta.

Hur går släktforskning hand i hand med psykoterapi?

Jag har använt släktforskningsmetoden tillsammans med flera individer, grupper, par och familjer. Att granska någons släkthistoria förstärker eller motbevisar många myter, öppnar och ändrar okända berättelser. Allt detta kan vara belönande och upprörande, men i slutändan påverkar det alltid vår identitet när det kommer till hur vi ser på oss själva och vår familj.

Att försöka lära sig mer om släkten kan vara upprörande på flera olika sätt, men intressanta upptäckter och förändringar inträffar. Dessa förändringar kan påverka en persons självförtroende och nivå av narcissism, eftersom när du upptäcker att din släktbakgrund inte var så fantastisk eller hemsk som du fått förklarat för dig, påverkar det ens personlighet och sociala självbild.

Att förstå släktens struktur på ett historiskt plan och dess dynamiska funktionalitet kan hjälpa till att förstå varför en person är på ett visst sätt, och berikar det vårt arbete.

Kan du dela med dig av några intressanta eller känslomässiga upplevelser som du haft med en patient?

En av de mest uppväckande berättelser handlar om en ingenjör som närmade sig sin 41 årsdag och hade starka ångestattacker som hela tiden förvärrades. Till en början kunde vi inte hitta orsaken till attackerna.

Vi upptäckte senare att hans farbror begått självmord vid 41 års ålder. Därmed insåg patienten att ångesten som han kände inför sin 41 årsdag var kopplade till vad som hänt hans farbror. När han insåg detta minskade hans ångest och han kunde ta kontakt med sina släktingar som han under många år undvikit.

När patienten rekonstruerade sin släkthistoria dök mycket information upp, och han fann orsaken till sina problem. Han insåg att under hela sitt liv hade hans släktingar berättade för honom att han var lik sin farbror, omedvetet hade det blivit som ett kommando för hur han borde leva sitt liv.

Hur länge har du använt MyHeritage och vad tycker du om oss?

Jag startade min släktplats på MyHeritage 2008 och har 105 personer i mitt släktträd. Till en början använde jag andra släktforskningsprogram men när att jag hittade MyHeritage blev jag positivt överraskad. Främst blev jag överraskad över hur fullständigt programmet är och hur det underlättar arbetet kring släktforskningen. Utformningen av programmet är ett bevis på utvecklarnas kompetens och jag har därför slutat att använda mig av andra program. Jag är väldigt tacksam.

Rekommenderar du MyHeritage till dina patienter?

Ja, jag rekommenderar MyHeritage med stor entusiasm. Alla följer inte upp och väljer att inte rekonstruerar deras släkthistoria i slutändan. Från dem som har använt sidan har jag fått många positiva kommentarer om hur MyHeritage har gjort det lättare för dem att rekonstruera deras släkts förflutna och återkoppla med deras nu levande släkt.

Vilka rekommendationer kan du ge personer som precis har börjat släktforska?

Först och främst skulle jag vilja gratulera dem, för denna upptäcktsfärd kommer att berika deras förståelse om dem själva. Det är även en fantastisk möjlighet att skapa nya sätt att kommunicera med deras släktingar.

Jag vill dock uppmärksamma alla om att det ibland kan vara smärtsamt, irriterande eller förvånade att släktforska. De kan tyckas vara tufft att upptäcka saker om en själv eller andra släktingar.  Vissa släktingar man talar med kan bli upprörda, lidande, ilskna när man frågar om deras livserfarenheter.

Släkthistoria är en bra upptäckskälla och är ofta väldigt rogivande och spännande. Det kommer att ändra hur du betraktar dig själv och din omvärld.

Avslutningsvis vill vi tacka Modesto för han ställt upp på denna intervju.
*Rashomoneffekten är en psykologisk effekt uppkallad efter filmen ”Demonernas port”. Effekten beskriver hur olika personer uppfattar samma händelse eller upplevelse på olika sätt.