Syskonen Adidas och Puma

Syskonen Adidas och Puma

Adolf ”Adi” Dassler (1900-1978) grundade det tyska sportklädesmärket Adidas. Efter första världskriget började Adi, som var utbildad skomakare, att göra skor i sin mors kök i den tyska staden Herzogenaurach. Hans far Christoph och farbror Zehlein, arbetade båda inom skoindustrin och hjälpte Adi att etablera sin egen verksamhet.

Adolf Dassler. Källa: Adidas blogg

Adolf Dassler. Källa: Adidas blogg

År 1924 började Adi att arbeta med sin bror Rudolf och tillsammans öppnade de skofabriken Gebrüder Dassler. Rudolf var ansvarig för försäljning medan Adi drev själva fabriken. Fyra år senare vid de olympiska spelen i Amsterdam försedde de några av de tyska idrottarna med sina sportskor som låg långt fram i utvecklingen. Åtta år senare under de olympiska spelen i Berlin bar Jesse Owens deras skor när han sprang sig till fyra guldmedaljer!

Skofabriken Gebrüder Dassler 1948. Källa: Complex

Skofabriken Gebrüder Dassler 1948. Källa: Complex

När Hitler kom till makten gick de två bröderna med i nazistpartiet. Under andra världskriget försämrades förhållandet mellan bröderna och Rudolf lämnade omsider företaget. Han startade sitt eget skomärke Puma.

Med en egen fabrik ändrade Adi tillbaka namnet på skomärket till ursprungsnamnet Adidas. Som även var hans smeknamn och de tre första bokstäverna i hans för- och efternamn (Adi Dassler). Trots mycket spekulationer om orsaken till brödernas gräl har den aldrig delgetts.

60 år senare, den 21 september 2009, deltog Adidas och Puma som en del av den internationella fredsdagen och skakade hand med varandra. Medarbetare från de båda företagen spelade en fotbollsmatch mot varandra.

Rudolf dog den 27 oktober 1974 i lungcancer. Adi dog fyra år senare.

Taget från Wikipedia

Taggar: , ,