Det har blivit dags för ett nytt gästinlägg. I dag är det Thomas Fürth, ordförande i Judiska Släktforskningsföreningen i Sverige som har skrivit inlägget. I inlägget berättar han, utifrån sig själv hur man kan gå tillväga om man vill forska om sina judiska förfäder. Både i Sverige och utomlands. Thomas ger även flera handfasta råd om hur man kan bära sig åt i sin släktforskning. Bland annat uppmanar han att noga studera de gamla fotoalbum, eller likartat material som brev och vykort som du kan tänkas ha kvar från gamla släktingar. De kan vara en källa till att finna viktiga upplysningar menar Thomas.
För att lättare förstå hur man kan forska om sina judiska förfäder tänkte jag använda mig av min pappas morfar som exempel. Han hette Philipp Grossmann. Han var född i Ungern och levde större delen av sitt liv i Wien i Österrike. Men han dog 1914 i Stockholm. Han är begravd på Judiska norra begravningsplatsen.
På hans gravsten står det att han var född 1849 i Mór i Ungern. Phillip dog bara sex år efter att han kom till Sverige så han blev aldrig svensk medborgare. Hans änka däremot sökte svenskt medborgarskap. Genom att leta reda på hennes medborgarskaps akt i Riksarkivet kom jag vidare. Hon hette Friederike Engel, var född i Prag och betydligt yngre än sin man. I akten för hennes medborgskapsansökan fann jag både namnet på hennes föräldrar och hennes makes fars namn. Nu kunde jag gå vidare. Många gånger räcker uppgifterna i medborgarskapsakten för att gå vidare.
Har man sin judiska släkt under längre tid i Sverige ska man gå till Riksarkivet internetsida och SVAR ta sig in i Judiska församlingens arkiv. För tiden efter 1900 får man söka tillstånd hos Judiska församlingen i Stockholm.
Sedan kan man bekanta sig med den kanske viktigaste websidan för judisk släktforskning: JewishGen. Här kan man leta rätt på de orter, där ens förfäder var födda. Via denna Stetl Seeker fick jag reda på att Philipp Grossmanns födelseort Mór ligger i distriktet Fejer i nordvästra Ungern. På JewishGen finns också särskilda databaser ordnade ländervis.
Det två största är Jewish Record Indexing – Poland som omfattar Polen och den ungerska JewishGen Hungarian Database. Till JewishGen finns knutet olika s.k. Special Interest Group – SIG som också är ordnade ländervis. Här hittar man mängder av uppgifter som man behöver när man går vidare som översättning av rubriker i folkbokföringsböckerna, platsbeskrivningar, arkivkontakter m.m. I den ungerska databasen fann jag Philipp Grossmanns far Josef och fick reda på att hans mor hette Kathy och att han hade en bror som hette Mor.
Via denna databas och andra uppgifter på JewishGen fick jag reda på att den judiska församlingens i Mór födelse-, vigsel- och dödsböcker hade filmats av mormonerna och att denna film kunde beställas från USA, vilket jag gjorde. Då fann jag mängder av nya uppgifter om Philipp Grossmann t ex hade han hade en bror till, som hette Jakob, och att både han och den äldre brodern Mor blev vinhandlare i staden Mór. Vi ska gå igenom på cirkeln hur man beställer mormonfilmer och vad man kan få ut från dem. Filmerna är billiga att beställa och man förvarar dem på Släktforskarcentrum där det finns särskilda läsapparater. För den med släkt från Polen kan man gå till väga på liknande sätt.
Man kan också gå in på de stora gravstensregister som finns på JewishGen eller de gravstensdatabaser som har egna internetsidor. En sådan är IKG (Judiska församlingen) cemetery database i Wien. I medborgarskapsakten på Riksarkivet hade jag fått reda på att Philipp Grossmanns svärmor hette Julie Engel och via IKG:s databas hittade jag hennes grav i Wien.
I en annan databas omfattande alla boende i Prag 1850– 1914 utlagd på Internet av det statliga arkivet i Prag fann jag Philipp Grossmanns båda svärföräldrar och hans hustrus syskon. Många gånger hittar man sådana databaser genom att bara skriva in namnet på släktingen och ordet genealogy på Google.
Det är också bra att bekanta sig med det amerikanska släktforskningsmaterial som finns på Internet. En viktig källa är passagerarlistor. Nästan alla som färdades över Atlanten till USA går att få tag i. Jag har ett gammalt fotoalbum hemma som tillhört Philipp Grossmann och hans hustru Friederike. Har ni sådant material eller gamla brev, vykort och liknande. Studera dessa noga. Här kan man finna viktiga upplysningar. Ta med sådant material till studiecirkeln.
I mitt gamla fotoalbum fann jag två bilder på två unga män som var fotograferade 1907 i en ateljé i Ohio i USA. På baksidan stod deras namn Arthur och Robert Schwarz och en hälsning till deras ”Tante” Friederike. Arthur och Robert Schwarz var syskonbarn till Philipp Grossmanns hustru och kusiner till min farmor.
Jag hittade dem i en stor databas. De kom till Baltimore 1906 från Bremen med s/s Breslau. I databasen fann jag också originalet av skeppslistan och även ett foto på ångaren Breslau. På denna websida fick jag också reda på att Arthurs och Roberts mor hette Ottilie Schwarz och var född Engel och att Arthur och Robert aldrig återvände till Europa. Detta för oss över till en annan viktig källa för judisk släktforskning.
En annan mycket viktig databas för judisk släktforskning är Yad Vashem, vilket är Israels myndighet, monument, arkiv och forskningscentrum för ”hågkomst av Förintelsens offer och hjältar”. Här finns uppgifter om Förintelsens offer inlämnade av släktingar, men också från olika officiellt utgivna minnesböcker. På JewishGen finns också ett register över Förintelsens offer.
Hittar man inte uppgifter i den ena kan de finnas i den andra databasen. I Yad Vashems databas hittade jag Philipp Grossmanns svägerska Ottilie Schwarz. Men uppgifterna kom från Therresienstätter Gedenkbuch och inte från vad som är vanligare: en av släktingar inlämnad Page of Testimony. Då kan man nämligen få en uppgift om släktingen som lämnat uppgiften till Yad Vashem samt namn och adress vid inlämningstillfället.
Vi ska gå igenom hur dessa Page of Testimonies är uppställda och alla uppgifter man kan hitta där. Många Page of Testimonies är inlämnade av släktingar i Israel och alltså skrivna på hebreiska. I transkriberingen till engelska kan namn bli förändrade – vilket också gäller från t ex ryska eller jiddisch. Detta klarar datorerna ofta av att lösa. Men inte alltid, utan det gäller att vara öppen för annorlunda stavningar av namn och efternamn. Men det är inte alltid man kommer på detta. Vad jag grunnade över länge var hur de två bröderna Arthur och Robert kunde stanna i USA och låta sin mor Ottilie bo kvar i Wien ensam som jag trodde.
Via IKG Wiens gravregister hade jag nämligen fått reda på att Ottilies man och Philipp Grossmanns svåger Adolf Schwarz var begraven i samma grav som sin svärmor Julie Engel. Han dog redan 1922. En dag hittade jag emellertid en uppgift om en Ottilie Schwarz född Angel i Yad Vashems databas. Hon var mor till en Else Fischer född Schwarz. Här var det frågan om en Page of Testimony inskickad 1993 av Adele Willner född Fischer som då levde i Kalifornien i USA.
I vissa Page of Testimonies finns även fotografier. Och bilden på Else Fischer i Yad Vashems databas stämde med en bild i det gamla fotoalbumet som jag hade hemma, men där utan någon uppgift om vem bilden föreställde. Jag hoppas att studiecirkeln kan bidra till att ni kan få sådana napp i er forskning. Arthur och Robert Schwarz hade alltså en äldre syster Else som hade tagit hand om sin gamla mamma när bröderna for till USA. Else hade gift sig med Michael Fischer och de hade fått två barn Adele och Fritz.
Liksom modern Ottilie mördades även Else och hennes man i Förintelsen. I det gamla fotoalbumet hittade jag ett annat foto föreställande Michael och Elses bröllop och ett foto av de två barnen Adele och Fritz. Jag lyckades sedan spåra Adele Willner född Fischer. Men tyvärr var det för sent. Hon hade dött i USA 1995 och enligt dödsattesten saknade hon efterlevande.
Till slut kan man finna nya släktingar som lever. I det här fallet gick det inte, men jag har andra exempel där jag har nått framgång och via nätet hittat nu levande släktingar runt om i världen. Via dem kan man få nya uppgifter. Släktforskning är en företeelse som aldrig tar slut. I mitt fall har jag i dag kontakt med släktingar till Phllipp Grossmanns hustru Friederike född Engel i USA, Columbia och Ecuador och de med släktingar i Sverige. Kontakten mellan de olika släktgrenarna hade upphört i och med Friederike Grossmanns bortgång i början på 1930-talet.
Har du judiska släktskap? Hur har du gått tillväga för att hitta dina judiska rötter? Dela med dig här på bloggen eller på vår Facebooklogg. Du kan även Twittra om vad du tycker och tänker.