Detta inlägg är skrivet av Elisabeth Zetland , vår franska kollega. Det publicerades ursprungligen på vår franska blogg.
Jag har länge hoppats att återknyta kontakten med den tyska delen av min familj som hade en stor inverkan på min morfars liv. Jag har aldrig träffat min morfar , Roger Dubuc . Han avled när jag fyra månader gammal . Jag minns inte när jag först hörde hans berättelse men det blev snabbt ett mysterium som förbryllade mig , och jag bestämde att jag var tvungen att lösa det .
Rogers historia började i likhet med många andra franska soldaters, men den tog plötsligt en abrupt vändning. Vid 20-års ålder , den 22 juni , 1940, tog han tillfånga i Vannes utan att någonsin ha kämpat i kriget. När han lämnade Frankrike, hade han aldrig tänkt sig att det skulle vara fem långa år innan han skulle återvända hem igen . Hans far, Léon, hade också varit en krigsfånge i Tyskland i slutet av första världskriget, men hade återvänt hem efter sju månader.
Vad jag vet är att Roger, som tusentals före honom, hade sänts att arbeta i tjänst hos en tysk familj. Han höll kontakten med denna familj fram till slutet av sitt liv. Vi har dock inga återstående brev (Vad hände med dem? Blev de förstörda?). Men det fanns bilder, Rogers engelska och tyska böcker och gamla tyska sedlar.
På baksidan av ett foto såg jag en märknad – ”Stalag XB” – och hans fångnummer, detta blev utgångspunkten för min forskning. En enkel sökning på Internet i slutet av 2003 ledde mig till Stalag XB – ett tyskt krigsfångeläger i Niedersachsen, nära Sandbostel, i nordvästra Tyskland. Jag hade turen att hitta en webbsida med material angående lägret. Jag skrev ett e-postmeddelande till flera kontakter för att få mer information om Roger. Ett svar gav mig en värdefull ledtråd: namnet på byn som han hade bott i, Sandstedt.
Tiden gick och i 2012, återupptog jag min sökning. Jag skrev ett MyHeritage blogginlägg om min familjehistoria och beskrev mysteriet bakom Rogers berättelse. Jag laddade upp foton av Roger tillsammans med den tyska familjen, personer som jag ville kunna identifiera. Min tyska kollega Silvia (jag kan inte tacka henne nog!) översatte mitt inlägg och publicerade det på den tyska MyHeritage bloggen i maj 2012. Ett och ett halvt år senare, i november 2013, fick jag svaret som förändrade mitt liv. Jag lärde mig att man aldrig ska tappa hoppet. Man måste bara ha tålamod!
Karla, en tysk MyHeritage användare som letade efter gamla foton av Sandstedt, läste mitt blogginlägg och skrev en kommentar. Hon skrev att hon bor i Sandstedt och att hon känner till familjen på bilden. I samma ögonblick som Silvia berättade om den här kommentaren, fick jag gåshud. Fortfarande nu, varje gång jag tänker på det, kan jag inte begripa den tur jag haft.
Ett andra budskap från Karla följde, med namnet på den unga flickan och den lilla pojken på bilden. Efter alla dessa år, hade ansiktena på bilden med min morfar slutligen fått namn: Hans-Adolf och Elfriede. Tack, Karla!
Jag sattes i kontakt med dottern till den tyska familjen, Elfriede, som var 84- år. Vår korrespondens fortsatte och vi skrev till varandra i nästan två år. Jag hade många frågor att ställa. Elfriede försökte så gott hon kunde återuppväcka de minnen hon hade av Roger.
Det var särskilt känslomässigt att upptäcka den skriftliga kommunikationen mellan Roger och Elfriede. Min mor hade aldrig träffat henne, men hon kände till det speciella förhållandet de delade.
Den tyska familjen hade förlorat en 19-årig son (Heinz, den äldsta brodern till Elfriede) i februari 1945. Roger behandlades som en familjemedlem, som en son. Elfriede berättade att han älskade att simma i floden och att fiska. Han älskade den lokala maten som de förberedda till nyår. Han lärde sig tyska och så småningom talade han språket nästan flytande.
I juli 2015, bara fem veckor efter att min dotter föddes, steg jag på ett flygplan med min mor och min bäbis, för att resa tillbaka till de platser som hade så stor inverkan på Rogers förflutna. Det tog många år, men Rogers dotter, barnbarn och barnbarnsbarn var slutligen på väg att avslöja en del av hans liv som hade varit djupt betydelsefull för honom.
Elfriede var alltid mycket varm under vår korrespondens . Ändå undrade min mor och jag hur vi skulle tas emot av familjen. Hur skulle vi tillbringa resten av veckan? Vad skulle vi vinna på besöket? Deras varma välkommnande överskred alla våra förväntningar . Den första trevliga överraskningen var när vi kom fram till Bremen flygplats: Dieter, Elfriedes son väntade på oss. Vi välkomnades med öppna armar och blev verkligen bortskämda av Dieter och Maria, hans fru.
Vi tillbringade en oförglömlig vecka på den plats där Roger hade bott under kriget. Sandstedt är en charmig liten by i Niedersachsen, och ligger nästan 40 kilometer från Bremen.
Under besöket fick vi veta att Elfriede och Roger hade en väldigt nära relation, men de undvek mina frågor när jag försökte få mer specifika svar.
Wn höjdpunkt från vår resa var en stor överraskning för min mamma och mig: en granne , Johan , kom med tidningen en dag , och när familjen berättade för honom vilka vi var och varför vi besökte, var han mållös. Johan började att berätta en historia från den 11 september 1942. Då 11år gammal , arbetade Johan ute på fältet när det skedde en olycka där han nästan miste benet. Det var Roger som ingrep och räddade honom . Johan beskrev hur Roger hade agerat omedelbart och gjorde allt han kunde för att hjälpa . Han visade oss även ärret på sitt ben. Nu var vi mållösa. Johan kysste min mor och mig, och vi var så glada att ha hört historien.
Vi besökte också Sandbostel , cirka 60 kilometer från Sandstedt. Vi hälsades varmt välkomna av Andreas Ehresmann, chefen för Sandbostel minnesmärke. Jag är inte säker på hur länge Roger var där innan han skickades till gården vid Sandstedt . En sak är säker : han hade tur att han inte var kvar där länge , eftersom många fångar där dog av svält , sjukdom , eller dödades i händerna av sina väktare. Besöket var känslomässigt för mig och min mor.
Vi var i Sandstedt i en vecka , från 03 till 10 juli, 2015. Historien har gått varvet runt : Dieter och Maria besökte nyligen min mor i min hemstad. Även om vi inte är relaterade genom blod, är känslan ömsesidig; vi är en annan typ av familj. De är min tyska familj.
Jag vill tacka min tyska kollega, Silvia, som var min tolk i två år och hjälpte till med min korrespondens med Elfriede.