Upprop: Rädda våra socknar

Upprop: Rädda våra socknar

Nej

Det har skrivits mycket om protesterna mot finansadepartementets proposition att enbart folkbokföra på kommun och fastighet och därmed slopa det nuvarande sättet att folkbokföra i socknar. Det har skrivits om detta i lokaltidningar och pratats om det på radio, men de mest högljudda protesterna har gjorts online. På olika bloggar och hemsidor har folk delat med sig av sitt missnöje, bland annat har släktforskaren Harald Nilsson skapat hemsidan ”Upprop: Rädda våra socknar” i protest mot propositionen. På hemsidan kan vemsomhelst skriva på en elektronisk protestlista mot finansadepartementets förslag att ta bort socken (församling) i folkbokföringen.

I samband med att dagstidningen Svenska Dagbladet publicerade debattartikeln ”Ny folkbokföring raserar kulturarvet”, skrev vi om förslaget på vår blogg.

Anledningen till dessa upprörda toner är att man är rädd att mycket information kommer att gå förlorad om man väljer att införa detta nya folkbokföringssystem. Om man ändrar sockensystemet till att endast folkbokföra på kommun och fastighet, kommer kontinuiteten av den information som har skrivits ned sedan flera hundra år tillbaka abrupt att upphöra, vilket bland annat kommer att göra det svårare att studera trender i samhällsutvecklingen. Man menar dessutom att denna reform inte bara kommer ha negativa konsekvenser för släktforskare utan även andra forskningsgrenar, som till exempel ekonomi och samhällsvetenskap. Vissa menar även att detta kommer förstöra en del av det svenska kulturarvet.

På hemsidan ”Uppror: Rädda våra socknar” har flera kända släktforskningsprofiler redan skrivit på protestlistan, bland annat har Ted Rosvall, känd från tv-programmet ”Vem tror du att du är?” skrivit på. Han har också skrivit en debattartikel om sockenfrågan. Klicka här om du vill läsa den.

Även bloggaren Jan Granath och Sveriges släktforskningsförbunds ordförande Barbro Stålheim har visat sitt stöd. I skriven stund har 2 445 personer skrivit på listan. Antalet underskrifter visar på hur mycket den här frågan engagerar. Ärendet kommer snart att behandlas i riksdagen och det ska bli intressant att se vad de beslutar. Vill du skriva på listan? I så fall klicka här.

Vad tycker du propositionen att man ska ta bort sockenindelningen? Dela med dig av din åsikt nedan eller på vår Facebooksida.

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Niklas Lindberg

    oktober 17, 2012

    Jag tycker socknarna ska få vara kvar, de är en viktig del av vårt Svenska kulturarv. Däremot tror jag INTE att släktforskningen blir svårare om socknarna försvinner… Jag har skrivit om detta i min blogg;

    • Sara

      oktober 17, 2012

      Hej Niklas,

      Intressant infallsvinkel. Ser fram emot att läsa hela blogginlägget.

      Sara

  • Karin Lydén

    oktober 17, 2012

    Låt sockennamnen vara kvar .

  • Tord Andåsen

    oktober 19, 2012

    Förslaget är en historisk katastrof.

  • Per-Eric Nilson Linköping

    november 14, 2012

    Varför skall man krångla till saker som kan orsaka stora bekymmer i fortsättningen. Det som är nu fungerar bra och bör behållas
    Per-Eric Nilson Linköping

  • Irja Vahlberg Gripner

    december 3, 2012

    Jag håller med, låt socken namnen stå kvar.

  • Rolf Eriksson

    december 4, 2012

    Vi vill behålla socknarna, bort med klåfingrar.

  • Lennart Åkesson

    december 5, 2012

    Klart att socknarna skall finnas kvar. För att det sitter några i Fjollträsk och vill bestämma behöver almogen i landet i övrigt inte rätta sig efter dessa. Vi på landet bör också ha något att säga till om.

  • Jan Owe

    januari 21, 2013

    Det ska bli intressant att snart få ta del av skatteutskottets beredning (2013-01-22) av frågan, se

    • Sara

      januari 23, 2013

      Tack för länken, Jan.

      Som vi vet, intresserar denna fråga många!

      Sara

  • Jan Owe

    februari 26, 2013

    Läs gärna ett brev till regeringen om frågan

    • Sara

      februari 27, 2013

      Hej Jan,

      Tack för länken.

      / Sara

  • Jan Owe

    februari 28, 2013

    Nu finns en lagrådsremiss – folkbokföringen räddas per distrikt!
    Se
    En fråga jag ställer mig är vad som kommer hända med församlingar som försvann tidigare, speciellt på 1990-talet. Studera gärna för att se vilka församlingar det gäller. Skrivningen ”Distrikten ska motsvara församlingsindelningen den 31 december 1999.” i pressmeddelandet tyder dock på att gamla församlingar försvinner ”för gott”.