Gästblogg: Piffa Upp Din Släkthistoria

Gästblogg: Piffa Upp Din Släkthistoria

Detta är en gästblog från Leslie Albrecht Huber, en släktförfattare och föreläsare. Hon har skrivit över 100 artiklar publicerade i en mängd historia och familjehistoria publikationer. Hon älskar att tala till grupper om släktämnen, särskilt de som fokuserar på tysk släktforskning, spårning av invandrade förfäder, socialhistoria, och hur man skriver släkthistorier. Leslie har talat i över 20 amerikanska delstater, på ”Good Morning America” och på NPR (National Public Radio). Hennes bok ”The Journey Takers” publicerades 2010.

Vi har alla läst familjehistorier som börjar ungefär så här: ”Min farmor, Sara Anderson, föddes den 3 juni 1890, i  Floda utanför Göteborg. Hon var dotter till Kristina Anderson och Jon Anderson. Hon hade två äldre bröder och tre yngre systrar.” Men om det saknas berättelse och kontext, är dessa lite mer än listor över detaljer, uppskrivna tillsammans i punkt format. De kan packas fulla av väl utforskad information, men många läsare kommer att kämpa för att komma längre än de första sidorna innan deras tankar vandrar och deras ögon stängs. Till trots av dina förutfattade meningar om släkthistorier, är de inte avsedda att vara torra och tråkiga historier som blir ståendes på hyllan. Här är några idéer för att hjälpa piffa upp din släkthistoria och hålla dina läsare alerta (eller åtminstone förhindra att deras ögonlock stängs)

Måla en mer fullständig bild

Dina förfäder kan ha varit en central del av sina egna målningar, men de stod inte emot tomma bakgrunder. En av de bästa sätten att göra din släkthistoria mer intressant är genom att fylla i denna bakgrund. Nyligen skrev George Morgan en gästblogg, om att sätta sina förfäder i rätt sammanhang,  han kom med några utmärkta tips om hur man gör detta. Ta dig tid att lära dig om de tider och platser där dina förfäder bodde.

Brenz familjehus. Skriv in dina förföreldrar i ett kontext genom att förstå var och hur dom bodde.

Brenz familjehus. Skriv in dina förföreldrar i ett kontext genom att förstå var och hur dom bodde.

Beskriv stora händelser som påverkade dem. Läs om socialhistoria och hur deras dagliga liv skulle ha varit. Var uppmärksam på detaljer i de register som finns, till exempel, yrken. Göra sedan lite forskning för att förstå vad dessa uppgifter kan berätta om dina förfäders liv. Att skapa denna mer fullständiga bild lägger till fler dimensioner till din skriftliga historia.

Leslies förfäreldrars smedaffär i england. Genom att lära dig om dina förfäreldrars yrken ökar du din förstålse för deras live.

Leslies förfäreldrars smedaffär i england. Genom att lära dig om dina förfäreldrars yrken ökar du din förstålse för deras live.

Hitta berättartekniker som fungerar för dig

Ofta tänker vi på släkthistorier som en kronologisk redogörelse av våra förfäders liv, en åter berättning av vad vi vet om dem från födelsen till döden. Även om det är ett sätt att berätta deras historier, är det inte det enda sättet. Vi kan använda andra tekniker för att fånga våra läsares uppmärksamhet.

Ett bra sätt att göra släkthistorier mer känslomässigt gripande är med hjälp av personliga uppgifter. Självklart, om du har dagböcker eller brev skrivna av dina förfäder, bör du använda dessa – citera direkt från dem om möjligt. Detta gör historien mer personlig och hjälper beskriva din förfaders unika karaktär. Om du inte har information skriven av dina förfäder, kan du nyttja personliga berättelser från andra som delade samma erfarenheter. Dessa källor kan vara vänner eller släktingar, eller de kan vara främlingar som bara råkade ha liknande erfarenheter, till exempel passagerare som korsade havet runt samma tid eller soldater som tjänstgjorde i det militära i samma krig. Dessa personliga beskrivningar ger historien liv och större betydelse.

Leslies förfäreldrar: Georg och Mina Albrecht. Personliga berättelser och bilder gör släkthistorien mer levande.

Leslies förfäreldrar: Georg och Mina Albrecht. Personliga berättelser och bilder gör släkthistorien mer levande.

En annan teknik som du kan prova är att väva in dina egna erfarenheter och känslor medans du lärde dig om dina förfäder. Gör din sökning och hur det påverkat dig en del av historien. Experimentera lite för att hitta en teknik som fungerar för dig.

Liva upp ditt skrivande

Du behöver inte bli nästa Shakespeare för att skriva en släkthistoria, din familj kommer att minnas. Men du bör göra en insats för att göra ditt bästa skrivande. Följ några riktlinjer för att fräscha upp ditt skrivande.

Först, kom ihåg att det är bra att skriva klart och koncist. Ibland tror nya skribenter att desto längre deras meningar och komplicerade deras ord, desto bättre är deras skrivande. Detta är helt enkelt inte sant. Säg vad du behöver säga med exakta, väl valda ord. Om du kan klippa ett ord, gör det. Lita på aktiva verb och undvik upprepning.

Läs igenom din text noggrant. Jag tycker att det hjälper mig att läsa texten högt. Detta tvingar mig att sakta ner, vilket gör det mer sannolikt att jag kommer att fånga grammatiska fel och stavfel. Det hjälper mig också märka obekväma meningar eller stycken som bara inte flyter bra.

Låt inte Detaljer stå i vägen

Även om vi fokuserar här på att skriva och inte dokumentera, betyder det inte att du bara kan ignorera det dokumentära! Att bevara dina källor hjälper andra att veta var du fick din information. Det gör det möjligt för dem att lita på ditt arbete och hjälper även dem få tillgång till källorna om de vill titta på det ursprungliga materialet själva. Så glöm inte att dokumentera! Men låt inte dokumentationen orsaka blodtrycket att stiga heller. Jag har talat med människor som har blivit så överväldigad med att försöka ta reda på om de har kommatecknet på rätt plats, i fotnoten, att de är redo att ge upp på att skriva sin släkthistoria helt och hållet. Låt inte kommatecken hindra dig från att avsluta dessa viktiga projekt!

Jag hoppas att några av dessa tips hjälper dig att skriva en bättre familjehistoria. Men om tanken på att tillämpa dessa tips känns för svårt, för förvirrande, eller alltför överväldigande, ignorera dem och skriva din släkthistoria ändå. Skriv en familjehistoria som börjar: ”Min mormorsmor, Sara Anderson, föddes ….” Det är fortfarande bättre än att inte skriva alls.

Ett sista råd: Kom ihåg, när du har skrivit din släkthistoria, är du inte klar ännu! Du måste se till att din familj vet om din historia så att ditt hårda arbete inte är i onödan, och så att andra kan läsa om dessa förfäder också. Ett bra sätt att göra detta är genom att dela din historia på nätet. MyHeritage gör detta enkelt. Från personens individuella skärm, klicka på länken ”ladda upp bilder och dokument” och välj sedan filen. Nu när andra ser på denna person, kommer de att kunna se historien som du skrev.

Om du inte har börjat skriva din familjs historia, är det kanske dags att börja. Det finns inget bättre sätt att säkerställa att ditt hårda arbete når dem det är viktigast för. En väl utforskade, väldokumenterade familjehistoria är något varje familj månar om och för vidare genom kommande generationer. Om du följer några av dessa tips kan din familjehistoria formas till mer än något som läses av plikt, utan något som de njuter av att läsa.