MyHeritage uppdaterar samlingen av Sveriges husförhörslängder, 1820–1947

MyHeritage uppdaterar samlingen av Sveriges husförhörslängder, 1820–1947

Nyligen uppdaterade vi en av våra mest populära samlingar, Svenska husförhörslängder, genom att lägga till 19,35 miljoner historiska poster. Samlingen innehåller nu 144,5 miljoner poster. Husförhörslängderna är är den främsta källan för att undersöka enskilda och familjers liv i hela församlingarna i Sverige, från slutet av 1600-talet till modern tid. Eftersom böckerna uppdateras varje år kan familjer spåras med årtal och ofta från plats till plats i hela landet. MyHeritage-versionen av samlingen erbjuder ett robust index med möjlighet att bläddra mellan olika poster från samma person i olika skeden i livet. Samlingen är ovärderlig eftersom den kan ge inblick i familjer i Sverige, från födelse till död eller utvandring.

Sök i svenska husförhörslängder, 1820–1947

Varje bok eller serie av böcker, som skapades och förvarades av den svenska lutherska kyrkan, representerar en period av 3–10 år inom en församling. Varje år fram till 1894 besökte församlingsprästen varje hem och testade varje individs kunskap om katekismen. De skulle också samla in information om födelsedatum, äktenskap, dödsfall, var människor flyttat till eller från, och så vidare. Varje år kom prästen tillbaka och uppdaterade informationen från föregående år och noterade förändringar inom hemmets befolkning.

MyHeritage har producerat ett namnindex till nästan 8 miljoner bilder från vår svenska partner ArkivDigital. Fram till 1894 skulle församlingsprästen besöka varje gård eller hem inom sin församling för att klassificera och dokumentera varje individs förståelse för katekismen. Efter 1894 ersattes böckerna med en Församlingsbok: register över Svenska kyrkan som användes för att officiellt räkna upp befolkningen från år till år. Undersökningarna i detta nya format var mindre fokuserade på doktrinär kunskap och mer fokuserade på att räkna upp den svenska befolkningen.

Exempel

August Strindberg

Ett register över den store författaren August Strindberg finns i denna samling. Strindberg var dramatiker och författare till fackböcker, men är mest känd för sina verk av modern fiktion. Hans register innehåller information om hans födelse, hemvist, äktenskap och barn.

Sweden Household Examination Record of August Strindberg [Credit: MyHeritage Sweden Household Examination Books, 1820-1947]

Svenska husförhörslängder över August Strindberg [Kredit: MyHeritage svenska husförhörslängder, 1820-1947]

Selma Lagerlöf

Samlingen innehåller också ett register över den svenska författaren och läraren Selma Lagerlöf. Selma var den första kvinnliga författaren som vann Nobelpriset för litteratur och blev medlem i Svenska Akademin. Hennes första roman, Gösta Berlings saga, publicerades när hon var 33.

Dokumentet innehåller information om hennes födelse, bosättning, hennes fars och mors namn samt syskon.

Sweden Household Examination Record of Selma Lagerlöf [Credit: MyHeritage Sweden Household Examination Books, 1820-1947]

Svenska husförhörslängder över Selma Lagerlöf [Kredit: MyHeritage svenska husförhörslängder, 1820-1947]

Lars Magnus Ericsson

Den svenska uppfinnaren Lars Magnus Ericssons register visas i denna samling. Lars var grundaren av Ericssons telefonbolag.

Dokumentet innehåller uppgifter om hans födelse, bosättning i Stockholm, hans fru och deras bröllopsdatum samt namnen på hans barn.

Sweden Household Examination Record of Lars Ericsson [Credit: MyHeritage Sweden Household Examination Books, 1820-1947]

Svenska husförhörslängder över Lars Ericsson [Kredit: MyHeritage svenska husförhörslängder, 1820-1947]

Sammanfattning

Tack vare sitt rika index, är MyHeritage Svenska husförhörslängder, 1820–1947 en viktig samling för alla som forskar i sitt svenska arv.

Att söka i Sveriges husförhörslängder, 1820–1947 är gratis. Om du vill se dessa poster eller spara poster i ditt släktträd behöver du ett data- eller komplett abonnemang. Om du har ett släktträd på MyHeritage kommer vår Record Matching-teknik att meddela dig automatiskt om poster från dessa samlingar matchar dina släktingar.

För mer information om att forska i dina svenska förfäder och för strategier för att lösa problem om du har fastnat i din svenskbaserade forskning, kan du hitta följande blogginlägg användbart: Vad finns i ett namn? En guide till svenska efternamn och släktforskning.

Njut av samlingen!