8 viktiga källor för din släktfoskning

Var du på släktträff i sommar? Det kanske dök upp några nya och intressanta familjehistorier?  Släktträffar är en bra chans för en släktforskare att samla information och en möjlighet att finna nya källor för ytterligare forskning.

Om du dock inte fick några saftiga nya familjehistorier med hem, eller bara behöver flera källor, ger detta inlägg dig 8 viktiga källor för din släktforskning:

  1. Kyrkoböcker ger en överblick över dina förfäders liv, så som dop-, bröllops- och dödsdatum. Förutom namn och datum som är förknippade med den person du tittar på, kan du också hitta information om familjemedlemmar som personens föräldrar, barn och gudföräldrar – ofta noterade med ålder och plats.
  2. Civilregistret är också ett bra ställe att leta efter ledtrådar om dina förfäder varit borgligt gifta. Här hittar du, som i kyrkböckerna, bröllopsdatum och tidpunkt för dödsfall. Du kan också hitta information om namn, antal barn, yrke och familj.
  3. Internet är säkerligen den mest omfattande källan. Du kan använda Internet för att lära dig om ursprunget till din familjs efternamn. Resultat på privata webbplatser bör verifieras eftersom fel kan uppstå. På MyHeritage har vi bland annat Smart Matching och ibland ser vi att det kan uppstå skillnader mellan våra användares släktträd.
  4. Historiska dokument och certifikat är en bra källa för att undersöka dina förfäders liv. Vilket yrke som utövades mest och var de gjorde sin värnplikt. Register och certifikat kan också avslöja dina förfäders adresser, bostadsort och omgivning, vilket ger dig en inblick i deras levnadsstandard och deras ekonomiska situation.
  5. Folkräkningar kan vara bra källor om dina förfäder flyttade en del – eller till och med emigrerade. Du kan söka dem efter bostadsort så att du får en uppfattning om var de befann sig genom sina liv och var deras barn föddes. Räkningarna innehåller namn, födelsedatum och ortsnamn.
  6. Telefonböcker, kataloger och adressböcker kan vara till hjälp under antagandet att dina förfäder levde i stora städer, eftersom byar inte alltid dök upp i dessa poster. Och även om dina förfäder kan ha bott i en stor stad, finns det fortfarande ingen garanti för att de förekommer i registren, om de till exempel var säsongsarbetare eller inte ingick i folkräkningen. Men det finns en stor sannolikhet att dina förfäder visas i dessa register, om de var bland stadens framstående medborgare eller hade fastigheter.
  7. Passagerarlistor finns ofta digitaliserade. Där kan du söka om din farmors mor, som emigrerade till USA för mer än 100 år sedan, står inskriven på fartygets passagerarlista. Förutom namn, ålder och yrke bör också information om en sista bostadsadress stå med. Det bör också stå skrivet om din farmors mor hade andra familjemedlemmar med sig.
  8. Dokument i den offentliga förvaltningen ger en inblick i dina förfäders liv. Du kan ansöka om dokumenten från Riksarkivet. Om din ansökan blir godkänd kan du komma åt den information som myndigheter har samlat om dina förfader, till exempel födelsebevis och vigselbevis.