En viktig uppdatering av MyHeritage kromosomläsare för att bättre upptäcka DNA-matchningar

En viktig uppdatering av MyHeritage kromosomläsare för att bättre upptäcka DNA-matchningar

Vi är glada att meddela om en stor uppgradering av Kromosomläsaren på MyHeritage. Med denna uppgradering har vi förbättrat vårt genetiska släktforskningsprojekt väsentligt. Om du har tagit MyHeritage DNA-testet, eller laddat upp dina DNA-data på MyHeritage, kan du nu bli en genetisk genealog för att bättre förstå hur du är relaterad till dina DNA-matchningar. Tillsammans med detaljer i släktträdet som gemensamma efternamn och delade Smartmatches, kan du kanske spåra förfäderna som har delat DNA-segment med dig och dina DNA-matchningar och rekonstruera den exakta relationen mellan dig och DNA-matchningar som du är nyfiken på.

Om du inte har köpt ett MyHeritage DNA-test ännu, kan du beställa ditt kit här, eller ladda upp dina DNA-data på MyHeritage gratis.

Översikt

En kromosomläsare är ett verktyg som grafiskt kartlägger en persons kromosomer. I huvudsak används det för att visualisera delade DNA-segment, som människor som delar DNA har gemensamt. MyHeritage lokaliserar sådana delade segment när vi analyserar dina DNA-resultat och bestämmer att du har en matchning med någon annan då det finns tillräckligt många delade segment av tillräcklig storlek mellan er. Sådana delade segment är en sannolik indikation på att du och din matchning båda har ärvt DNA från en eller flera förfäder. Genom att studera de delade segmenten och testa DNA hos ytterligare släktingar är det möjligt att bestämma vem segmenten härstammar från och sedan bestämma förhållandet mellan de två personer som har tagit DNA-testet.

Den ursprungliga versionen av MyHeritage kromosomwebbläsare, som släpptes i januari 2018, var en en-med-en kromosom-webbläsare. Den visar DNA-segment som delas av dig med en DNA-matchning och finns längst ner på DNA Match Review-sidan, för vilken DNA-match som helst. Du kan läsa mer om den grundläggande versionen i vårt blogginlägg.

 

Från en till flera – kromosomwebbläsare på DNA Match Review-sidan (klicka för zoom)

Från en till flera – kromosomwebbläsare på DNA Match Review-sidan (klicka för zoom)

Viktiga noteringar om kromosomwebbläsaren

Det första du kanske lägger märke till är att kromosomwebbläsaren visar 22 kromosomer medan människor faktiskt har 23 par kromosomer. Den kromosom som inte visualiseras är den sista och den 23:e, könskromosomen, eller mer specifikt X-kromosomen. X-kromosomen är annorlunda än de andra kromosomerna, och kräver särskild hänsyn av släktforskare. MyHeritage planerar att utveckla support för X-kromosomen, det kommer att bli en framtida förbättring senare under 2018.

Det är också viktigt att notera att, liksom många liknande verktyg, så innehåller kromosomwebbläsaren på MyHeritage en viktig förenkling. Varje kromosompar representeras i webbläsaren av en visuell stapel, men i verkligheten har vi alla ett par kromosomer, en ärvd från vår far och den andra från vår mor. När kromosomwebbläsaren visar ett matchande segment, säger det inte om matchningen inträffade på kromosomens moderliga eller faderliga instans, och om samma segment för den person vi matchar ligger i deras moderliga eller faderliga instans. Om ett segment visas för att inte matcha (i grått) betyder det att varken en moders- eller faderskromosom vid den delen av DNA matchade den andra människans moderliga eller faderliga kromosom. Den delen är klar. Men om ett segment visar sig vara ett delat segment som båda har, ser du inte om det är ett moder- eller fadersegment. Det kan faktiskt vara så att segmentet du ser är en kombination av två eller flera minisegment, några moderliga och några faderliga. Denna förenkling har för- och nackdelar. Vi överväger att tillhandahålla det avancerade alternativet för att se en ”dubbel” kromosomwebbläsare utan denna förenkling, i framtiden.

Ny uppgradering

Den nya kromosomwebbläsaren som släpptes för en vecka sedan, är en förbättrad version med mer funktionalitet. Du har fortfarande tillgång till den enkla kromosomwebbläsaren med `en-till-en`-funktionen längst ner på sidan DNA Match Review, för att inspektera var och en av dina DNA-matchningar. Men det finns nu en ny `en-till-fler` kromosomwebbläsare, som kan nås från DNA-navigationsmenyn som ett fristående verktyg.

På den nya `en-till-fler` kromosomwebbläsaren kan du jämföra dig själv (eller ett DNA-kit som du hanterar) med upp till sju DNA-matchningar samtidigt som du väljer. Med den förbättrade kromosombläddraren kan du utforska vilka DNA-segment du (eller någon vars DNA-kit du hanterar) delar med varje person, med upp till sju DNA-matchningar samtidigt. Detta är den mest omfattande kromosomwebbläsaren tillgänglig på marknaden idag, och MyHeritage erbjuder det gratis!

Triangulerade segment

MyHeritage är nu också den första som ger användarna gratis möjlighet att enkelt granska triangulerade segment – segment som alla de valda DNA-matchningarna delar med varandra. Denna förmåga är viktig för att förstå DNA-matchningars relationer eftersom triangulerade segment är mer benägna att ärvas ner från en gemensam förfader. Varje segment mellan två personer är triangulerat, men segment som verkar delas av tre eller flera personer är inte nödvändigtvis triangulerade. Om du till exempel jämför dig med två personer, vi kallar dem A och B, kan du se att du delar ett segment med A och du delar ett segment i samma genomläge med B, men A och B kanske inte matchar varandra i det segmentet. Det beror på att du kan dela ditt modersegment med A och ditt fadersegment med B, och A och B är inte relaterade till varandra alls. Om en matchning visas som triangulerad betyder det att du, A och B alla matchar varandra exakt i det segmentet, och därför är alla förmodligen relaterade, och ni har förmodligen det triangulerade segmentet från samma gemensamma förfader. Validerande triangulering är komplex, speciellt när man jämför DNA hos en stor grupp människor, och MyHeritage gör det automatiskt för dig bakom kulisserna.

Hur man börjar

För att navigera till En-till-många kromosomläsare, välj “kromosomläsare” från DNA-menyn.

Sidan Kromosomläsare – En-till-många öppnas. Välj sedan den huvudperson som du vill jämföra DNA-matchningar med genom att klicka på pilen bredvid ”Jämför”. Du kan välja dig själv, eller någon av de personer vars DNA-kits du hanterar. Om du bara har ditt eget DNA-kit, är den här delen förhandsvald och innebär att du inte behöver göra något alls.

Att välja huvudpersonen som man vill jämföra med andra (klicka för zoom)

Att välja huvudpersonen som man vill jämföra med andra (klicka för zoom)

Bygg nu jämförelse-setet. Detta är de DNA-matchningar som du vill jämföra huvudpersonen med. Välj minst en DNA-matchning, och maximum sju, från listan över tillgängliga DNA-matchningar som visas som detaljerade kort längst ner på sidan. Varje DNA-matchning du väljer kommer att visas på den övre raden. När du har valt en DNA-matchning att jämföra med, visas hens kort längst ned på sidan för att hålla reda på vilka DNA-matchningar du redan har valt.

Välj DNA-matchningar att jämföra med huvudpersonen (klicka för zoom)

Välj DNA-matchningar att jämföra med huvudpersonen (klicka för zoom)

Om du ändrar dig efter att ha valt en DNA-matchning, gå med musen över kortet i den övre raden och klicka på X för att ta bort den.

Ta bort en DNA-matchning från jämförelse-setet (klicka för zoom)

Ta bort en DNA-matchning från jämförelse-setet (klicka för zoom)

De tillgängliga DNA-matchningarna visas längst ner, sorterade efter delat DNA, vilket innebär att närstående personer kommer att listas först. Du kan använda sökfunktionen för att hitta någon specifik matchning du letar efter, om de ligger längre ner i listan och du inte vill rulla manuellt för att leta efter dem. Klicka sedan på matchningen för att inkludera den i jämförelse-setet.
Tips: Välj DNA-matchningar som du tror kan vara relaterade till varandra, eller kanske från samma gren. Om du till exempel tittat på en DNA-matchning mellan dig och en person som heter John Smith, och sidan DNA Match Review visar du att du och John båda matchar med en annan person med namnet Samantha Miller, skulle det vara bra att utforska dig, John och Samantha tillsammans i kromosomläsaren – en-till-många , och kontrollera att det finns triangulerade segment.

När du väl valt alla DNA-matchningar som du vill inkludera i jämförelse-setet, klicka på ”Jämför” och låt det roliga börja!

Kromosomläsaren – en-till-många `in action`

När du börjar en jämförelse, sätter kromosomläsaren igång.
Överst på sidan visas nu ett eller flera matchningskort med en färgad stapel ovanpå, som representerar din matchning med varje specifik DNA-matchning som du valt. Varje matchkort påminner dig om DNA-match-parametrarna mellan dig och den valda personen (delat DNA, antal delade segment och storleken på det största segmentet).

Nedan, för varje av de 22 kromosomerna, kommer de DNA-segment som du delar med var och en av de valda DNA-matchningarna att visas i samma färg som på matchningskortet. Färgkodningen hjälper dig att hålla koll på de olika matchningarna. Gråsegment delas inte med DNA-matchningar och de små korsade sektionerna representerar segment som inte analyserades på grund av brist på DNA-markörer (SNP) i dessa regioner.

 

Kromosomläsaren – en-till-många i arbete (click to zoom)

Kromosomläsaren – en-till-många i arbete (click to zoom)

Triangulerade segment

DNA-segment som indikeras av en ram är triangulerade segment – segment som delas av alla de valda DNA-matchningarna mellan varandra. Dessa segment har sannolikt gått i arv till alla, av en eller flera förfäder. Triangulerade segment är exakt vad du hoppas på att hitta eftersom de är en stark indikation på att alla personer som för närvarande visas i kromosomläsaren verkligen är efterkommande av samma förfader eller förfäder. Du kan till och med veta vem de gemensamma förfäderna är om ditt släktträd går tillbaka tillräckligt långt. Men om de inte finns i ditt träd måste du förlänga ditt träd med fler generationer genom att göra mer forskning och få ny information från dina DNA-matchningar som kanske har utfört någon familjehistorisk forskning på sin sida. Du kan ofta använda kromosomläsaren för att förstå hur du är relaterad till dem och få diskussionen på rätt fot genom att dela den här informationen med dem. Till exempel berätta för dem att du tror att ni kanske är relaterade via en viss förfader kallad så och så, som bodde under en viss period i ett visst land. Om den informationen låter bekant för din matchning, har du tur och är på väg att göra en värdefull anslutning.

Ibland ser du en DNA-region där alla färgade staplar visas, men det finns inget triangulerat segment som anges där. Det betyder att du delar DNA-segment i samma genomiska läge med flera DNA-matchningar, men de delar inte det segmentet med varandra. Som förklarats tidigare beror det på att varje kromosompar representeras av en förenklad enstaka rand i kromosomläsaren. Det finns ingen grafisk differentiering mellan kromosomen inom varje par som har ärvts från modern och den som har ärvts från fadern. Om du och en DNA-matchning delar ett segment på din moderliga kromosom och du och en annan DNA-matchning delar ett segment på samma genomiska läge på faderskromosomen, kommer dessa två DNA-matchningar sannolikt inte att dela ett segment på det genomiska läget med andra, och de kan till och med vara orelaterade till varandra. I det här fallet är det här segmentet inte triangulerat och kommer inte att inramas.

I exemplet nedan visas en individ, hennes mamma och hennes pappa, alla jämförda i kromosomläsaren. Som förväntat delar den här personen en hel kromosom i varje kromosompar med sin mor och en hel kromosom i varje kromosompar med sin far, och hela kromosomen indikeras som en matchning för båda föräldrarna. I det här fallet är mor och far inte blodsrelaterade och delar inte något DNA med varandra. Därför finns inga triangulerade segment, dvs inga inramade segment i detta exempel. En oerfaren användare kan anta att modern och fadern är relaterade, men så är inte fallet. Därför är det viktigt att förstå och använda triangulerade segment.

 

När du håller muspekaren över ett delat DNA-segment i en desktop-läsare, oavsett om den är triangulerad eller inte, kan du granska den genomiska positionen för det delade segmentet, segmentets storlek och antalet SNP-er.

Information om ett triangulerat segment (klicka för zoom)

Information om ett triangulerat segment (klicka för zoom)

Avancerade alternativ

Triangulerade DNA-segment som är minst 2 cMs i storlek kommer som standard att anges med en ram. Du kan öka denna minimitröskel till 4, 6 eller 8 cM med hjälp av rullmenyn högst upp på sidan. Att öka minsta storleken kommer att resultera i att färre triangulerade DNA-segment uppvisas, men det kommer att vara mer säkert att de här segmenten är bevis på arv från en gemensam förfader och inte är ”pile-up noise” orsakad av extremt avlägsna förfäder.

Val av gräns för minsta storlek för triangulerade segment (klicka för zoom)

Val av gräns för minsta storlek för triangulerade segment (klicka för zoom)

Exportera segment-information

Det finns några utmärkta verktyg från ett tredje ställe för att visualisera DNA-segment som du kanske vill använda, till exempel DNA-Painter. Eller kanske du vill se dina matchningar manuellt eller offline. För detta ändamål ger vi möjlighet att exportera segment-information.

I botten av kromosomläsaren – En-till-många, under den visuella displayen av kromosomerna, finns en tabell med detaljerad information om de delade DNA-segmenten med varje DNA-matchning och de triangulerade segmenten som alla de valda DNA-matchningarna delar gemensamt. Du kan kopiera den här informationen till `clipboard` eller klicka på ”Avancerade alternativ” för att exportera all information i tabellen och ladda ner den.

 

Delade DNA-segment-information och exportalternativ i den avancerade menyn (klicka för zoom)

Delade DNA-segment-information och exportalternativ i den avancerade menyn (klicka för zoom)

Observera att vi aldrig skulle tillåta en annan användare att ladda ner ditt råa DNA-data, men om en annan användare har ett delat segment med dig och kan se dess detaljer (position och storlek), genom att granska det segmentets information om sitt eget DNA, kan den andra användaren härleda de genotyper som du har i ditt DNA i det specifika segmentet. Användare som föredrar att förhindra andra användare som delar sina DNA-segment från att visa detaljerna i delade segment kan avstå från den här funktionen genom att använda en ny integritetsinställning som vi har lagt till för detta ändamål.

Testa fler släktingar

Kromosomläsaren illustrerar användbarheten av att testa DNA hos ytterligare släktingar. Du kan göra särskilt värdefulla upptäckter när du triangulerar kända släktingar från varje sida av din familj (som du har bett att ta ett DNA-test) tillsammans med tidigare okända släktingar.

Det är bäst att börja med att testa dina morföräldrar och föräldrar, som fortfarande lever.
Varför är detta så viktigt? Matchningar du får med dina direkta förfäder är också relaterade till dig, men dina förfäder har mer av din familjs ursprungliga DNA än du har ärvt från dem, så du får bättre chanser att hitta släktingar genom att testa dina föräldrar och morföräldrar än genom att förlita sig på dina egna matchningar. Som bästa praxis rekommenderar vi alltid att testa de äldsta i din familj medan du fortfarande kan.

Genom att testa fler släktingar blir det också lättare för dig att utnyttja dina egna matchningar och förstå deras förhållningssätt till dig. Om dina morföräldrar inte längre lever, kan du be någon av sina levande syskon eller kusiner att testa sig. Förutom dina föräldrar är det också användbart att testa kusiner och sysslingar till dina föräldrar.

Anta att det finns en gren i ditt släktträd som särskilt intresserar dig, och du vill lära dig mer om det och upptäcka fler släktingar från den grenen. Anta att det finns en syssling från din mamma som fortfarande lever från den grenen och han går med på att ta ett DNA-test som du ger honom. Låt oss anta att DNA-resultaten bekräftar att detta verkligen är hennes syssling och att det inte finns överraskningar, så att säga. Nu har du en utmärkt grund för din forskning. Du kan granska din matchning med din mors syssling och observera de gemensamma matchningarna – de matchningar som du och den personen har gemensamt. Du kan se dem i kromosomläsaren En-till-många och leta efter triangulerade segment. Att hitta en matchning som triangulerar med dig och din mors nästföljande släkt efter sysslingen, innebär att du har hittat en släkting som kommer från dina farfarfarsföräldrar som är förfäder till dig och din mors syssling. Eller så kan det vara så att det är en mer avlägsen gemensam förfader, en förfader till dina farfarfarsföräldrar. Men nu, bland de tusentals DNA-matchningar som du kan ha på MyHeritage, har du identifierat dem i den speciella gren av familjen som intresserar dig mest. Du kan komma i kontakt med dem, lära dig vad de vet om sin familj och försöka ansluta deras släktträd till ditt. Genom att testa ytterligare familjemedlemmar och med viss erfarenhet och uthållighet och genom att använda de verktyg för genetisk genealogi som MyHeritage fortsätter att förbättra och den stora DNA-databasen på MyHeritage som dagligen växer med tusental, kommer du att bli förvånad över de upptäckter du kommer att kunna göra.

Nytt: Exportera listan över DNA-matchningar

Vi tar tillfället i akt här, för att meddela lanseringen av en annan ny funktion, som inte är relaterad till kromosomläsaren. Vår användargrupp har begärt detta, och vi lyssnade. Våra användare ville ha möjlighet att exportera hela listan med DNA-matchningar på ett bekvämt sätt, och vi är glada att kunna tillmötesgå. Att exportera listan över träffar är användbart för att granska listan över träffar manuellt, till exempel på ett kalkylblad, eller importera det till andra verktyg. Denna kapacitet är nu tillgänglig. På sidan DNA-matchningar finns en meny med avancerade alternativ. Där kan du exportera hela din DNA-matchningslista. Du kan också exportera all delad DNA-segmentinformation för alla DNA-träffar på en gång från den här menyn. Om du väljer ett av dessa alternativ tar det några minuter, och ett mail skickas till dig med en bifogad fil som innehåller den begärda informationen.

Nytt: Export-alternativ i menyn “Avancerade alternativ” på DNA-matchningssidan

Nytt: Export-alternativ i menyn “Avancerade alternativ” på DNA-matchningssidan

Sammanfattning

Den nya kromosomläsaren En-till-många, med stöd för att indikera triangulerade segment, är ett spännande tillägg till den växande arsenal av användbara verktyg för genetisk släktforskning på MyHeritage. Nu kan du ha bättre användning av dina DNA-matchningar och allt är mer logiskt. Bäst av allt är att detta fantastiska verktyg är helt gratis.

En annan ny möjligheten är att exportera listan över DNA-matchningar, tillsammans med flera andra exportmöjligheter.

Vi hoppas att du kommer att njuta av dessa funktioner och använda dem för att skapa nya, spännande upptäckter.

Vi älskar att hjälpa våra användare att ta sig igenom murar, spåra sina arv och förstå hur de är relaterade till familjemedlemmar som upptäckts genom DNA-matchning.

Håll dig uppdaterad: Vi arbetar med ytterligare bra verktyg för genetisk släktforskning som kommer att släppas inom en snar framtid.