Sammanfattning av 2022: Året som gick

Sammanfattning av 2022: Året som gick

Ännu ett år har flugit förbi och vilket år det har varit!

2022 var det många upp- och nedgångar. För stora delar av världen var det ett år av återöppning och omställning efter två år av covid-oro, och ett år av långsam återgång till normalitet. Men det präglades också av ett stort krig, geopolitiska omvälvningar och ekonomiska utmaningar. I september markerade vi slutet på en era när vi tog farväl av drottning Elizabeth II och välkomnade kung Charles III till den brittiska tronen; och i december vändes alla ögon mot en av de mest spännande världscupturneringarna i historien.

Här på MyHeritage har vi arbetat hårt under året för att ge dig nya funktioner och historiska dokumentsamlingar som ska hjälpa dig att göra framsteg i din släktforskning. Vi hjälpte till med  många känslomässiga återföreningar och njöt av berättelserna om otroliga upptäckter som våra användare gjorde genom släktforskning och DNA. Vi höll fast vid våra värderingar om innovation, medkänsla och viljan att ha en positiv inverkan på världen.

Här är en sammanfattning av vad vi gjorde 2022:

Januari

Efter att ha ringt in det nya året gick vi direkt och släppte en ny listvy för foton för att möjliggöra bekväm sökning, redigering och sortering av familjefoton. Listvyn visar bekvämt miniatyrer av dina foton tillsammans med metadata för varje foto, inklusive titeln, personerna taggade på fotot och datum och plats där bilden togs. Information som saknas kan sedan enkelt läggas in på nätet.

Därefter tillkännagav vi lanseringen av Introduktion till släktforskning, vår första släktforskningskurs i full längd. Kursen leds av vår släktforskningsexpert Daniel Horowitz och undervisas av en expertpanel i världsklass, och ger en stark grund i släktforskning och är tillgänglig gratis på MyHeritage Knowledge Base (på engelska).

Vi har lagt till en förbättrad modell för färgåterställning som ger mer realistiska färger till dina bleka foton.

I slutet av januari lade vi till en ny tabellvy för sökresultat, vilket gör det enklare än någonsin att söka igenom vår skattkammare på 18,8 miljarder historiska poster och hitta de som är intressanta för dig. En mer komprimerad vy innebär att varje sida visar fler resultat, och tabellformatet hjälper dig att lättare identifiera relevanta resultat.

I januari upplevde vi en stor våg av covid (den sista stora vågen i Israel) och MyHeritages covid-labb försåg Israel med välbehövliga tester.

Februari

I början av februari firade vårt Kiev-kontor i Ukraina sitt femårsjubileum.

MyHeritage Kyiv office celebrates 5th anniversary

Tyvärr invaderade Ryssland Ukraina en kort tid därefter. I förutseende av faran, hjälpte vi många av våra anställda i Ukraina att flytta till säkerhet med sina familjer, innan kriget bröt ut, och vi har hjälpt dem på alla sätt vi kan sedan dess och beundrar dem för deras mod och engagemang.

När vi förberedde oss för RootsTech lade vi till 275 miljoner historiska poster från Frankrike. Vi släppte också 28 samlingar av judiska historiska dokument i samarbete med JewishGen.

I februari publicerades denna gripande berättelse om hur ett hjärtskärande brev som skickades för 75 år sedan under Förintelsen upptäcktes på en loppmarknad och returnerades tack vare forskning på MyHeritage av arvegodsjägaren Chelsey Brown. Denna otroliga berättelse täcktes i över 100 medier.

Mars

Mars började med årets största släktforskningshändelse: RootsTech! Medan vi missade vår årliga resa till Salt Lake City, besöktes den andra helt virtuella RootsTech av häpnadsväckande 1,5 miljoner människor. Traditionellt brukar vi ha viktiga meddelanden på konferensen, och i år var det inte annorlunda!

Först tillkännagav vi lanseringen av vår nya podcast, Blast From My Past, som innehåller några av de mest fascinerande MyHeritage-användarberättelser. Blast From My Past är tillgängligt för streaming och nedladdning på alla större podcastplattformar – och det är gratis.

Momentumet fortsatte när vi bara en dag senare tillkännagav DeepStory;, en banbrytande ny funktion som får dina familjebilder att tala!

Vi släppte Family Tree Timeline, en funktion som ger en färgstark visuell representation av en individ från ditt släktträd och hans eller hennes direkta förfäder. Livslängden för dessa individer (från födelseår till dödsår) kartläggs på samma axel för att du ska kunna se dem i relation till varandra, vilket kan ge uppfriskande insikter i din familjehistoria.

I slutet av mars, inför utgivningen av 1950 års amerikanska folkräkning, släppte vi Census Helper™. Detta är en kraftfull, gratis funktion som skannar ditt släktträd och sammanställer en lista över dina släktingar som med stor sannolikhet finns i folkräkningsregister. Beväpnad med listan den skapar, vet du exakt vilka familjemedlemmar du ska söka efter i folkräkningsregister.

Vi lanserade U.S. Census Hub som en utbildningsresurs om USAs folkräkningshistoria och dess betydelse för släktforskning.

April

Lanseringen av 1950 års folkräkning den 1 april 2022 var en av de mest efterlängtade släktforskningshändelserna under årtiondet. MyHeritage var det första företaget som publicerade en komplett samling med enbart bilder från hela folkräkningsregistret från 1950 och som var tillgänglig utan kostnad, bara timmar efter att NARA (National Archives and Records Administration) släppte det. Efter lanseringen av samlingen med enbart bilder började vi veckovis släppa det kompletta indexerade amerikanska folkräkningsregistret, vilket slutfördes senare under året.

Vi slog oss ihop med Legacy Family Tree Webinars och stod värd för det tredje årliga 24-timmars släktforskningswebbinariet.

I slutet av april delade vi med oss av den otroliga berättelsen om en anställd på MyHeritage som flytt från Ukraina tack vare sin förfaders heroiska insats för att rädda judiska flyktingar under andra världskriget. Åttio år senare gjorde denna otroliga goda gärning det möjligt för vårt team att organisera en säker passage för vår kollega och hans familj ut ur Ukraina.

Nazar (center), vår arbetskollega från Ukraina, med representanter för UD

Nazar (center), vår arbetskollega från Ukraina, med representanter för UD

Maj

Maj månad var en milstolpe för historiska poster på MyHeritage. Vi tillkännagav tillägget av hela 1,3 miljarder poster bara i april och maj! Det omfattade en enorm uppdatering av Newspaper Name Index, samt våra samlingar från USA, Förenade kungariket., Frankrike, Belgien, Tyskland, Italien, Spanien, Portugal med mera.

Vi gav Census Helper™ en större uppgradering som omfattade folkräkningsregister från andra länder så att personer med rötter utanför USA också kan dra nytta av det.

Juni

I juni höll vi en lookalike-tävling i samband med Fars dag (USA) och fick fantastiska bidrag från användare runtom i världen med slående likhet med sina fäder, far-/morfäder och gammelfarfar/-morfar. Ett av de vinnande bidragen visas i exemplet nedan:

George Chapman (till höger) och hans barnbarnsbarn Alex (till vänster)

George Chapman (till höger) och hans barnbarnsbarn Alex (till vänster)

Vi publicerade en miljon emigrationsregister från Norge från 1867–1960.

Mot slutet av månaden publicerade vi en mycket efterlängtad uppdatering av Theory of Family Relativity™, där 25,6 miljoner nya teorier om hur användare är besläktade med sina DNA-matchningar lades till. Vi lade även till möjligheten att bekräfta eller avvisa en Theory of Family Relativity™.

Juli

Till ära av självständighetsdagen avslöjade MyHeritages forskningsteam Charles Thomsons, mannen bakom USA:s stora sigill, fascinerande familjehistoria.

I juli presenterade vi nya funktioner som hanterar flera uppsättningar av föräldrar i släktträdet online. Tack vare detta tillägg kan MyHeritage-användare nu specificera upp till tre uppsättningar av föräldrar för alla individer i släktträdet online: biologiska föräldrar, adoptiv- och fosterföräldrar. Till exempel, om en individ var adopterad och dennes biologiska föräldrar är kända kan nu båda relationerna passas in i släktträdet med några få enkla steg.

Vi tillkännagav ett samarbete med Central Archives for the History of the Jewish People för att publicera en exklusiv samling av digitaliserade judiska emigrantansökningar från mellankrigstidens Wien. Samlingen, som innehöll 228 250 poster, omfattade skannade bilder av originaldokumenten.

Augusti

I augusti lanserade vi Bildtaggaren, som gör att du kan tagga flera bilder av en person på en gång och gör det enklare än någonsin att organisera dina bilder på MyHeritage. Den första lanseringen var för MyHeritages mobilapp på iOS och Android.

Titta på denna video för att se hur Bildtaggaren fungerar:

Vi delade med oss av flera fina användarberättelser i augusti, bland annat denna om den efterlängtade återföreningen mellan Diane Ward och Mary McLaughlin, två halvsystrar som fann varandra tack vare MyHeritage DNA-test.

I augusti berättade vi dessutom om den ukrainska familjen som fann en fristad i Norge tack vare en Smart Match™ på MyHeritage.

September

Under hela 2022 har vi ökat takten i vår publicering, och i september lade vi till hela 74 samlingar med 130 miljoner poster! Den ökade publiceringstakten fortsätter när vi lägger till nya och olika samlingar som hjälper våra användare att fortsätta sin släktforskning.

Efter en lyckad lansering av Bildtaggaren för mobilappen i augusti, tillkännagav vi tillägget av Bildtaggaren på webbplatsen som hjälper våra användare att tagga, filtrera och sortera igenom sina familjefoton på ett ögonblick.

September var Webtember på Legacy Family Tree Webinars, en del av MyHeritage, där människor överallt kostnadsfritt kunde lyssna på 31 live- och förinspelade webbinarier. Höjdpunkterna omfattade bland annat sessioner med Emmanuel Condamine, operativ chef på det franska släktforskningsföretaget Filae, ett annat MyHeritage-företag, och Myko Clelland, innehållschef på MyHeritage i Europa.

När miljarder människor runtom i världen sörjde Hennes Majestät Drottning Elizabeth II var Myko, som är expert på den brittiska kungafamiljen, på plats för att tillhandahålla insikter om familjebanden till världens favoritmonark.

Oktober

I oktober tillkännagav vi en stor uppgradering av funktionen Släktstatistik. Släktstatistik är en helt kostnadsfri funktion som ger massor av upplysande och roliga insikter om din familj. Bland många intressanta fakta som visas får du veta vilket par som var gift under längst tid och vilket syskonpar som hade den största åldersskillnaden. Du upptäcker också vem som hade flest barn, vem som var gift flest gånger och du får till och med veta i vilken månad de flesta har fötts i din familj. Tror du att du känner till ditt släktträd helt och hållet? Släktstatistik kan ge dig några överraskningar.

Vi presenterade en ny sorteringsfunktion för delade DNA-matchningar. Den nya sorteringsfunktionen gör att du kan sortera dina delade DNA-matchningar baserat på närheten till deras relation till dig eller till den DNA-matchning du granskar, och få nya insikter.

November

November månad var högintensiv på MyHeritage. Vi slutförde publiceringen av hela 1950 års folkräkning. 1950 års folkräkningssamling omfattar mer än 150 miljoner poster från alla stater och områden i USA och gjordes tillgänglig för visning och sökning och kan läggas till i ditt släktträd i MyHeritage utan kostnad.

Den 17 november lanserade vi AI Time Machine™, vår otroliga funktion som ger dig möjlighet att se dig själv genom historien och skapa ursnygga AI-avatarer.

AI Time Machine™ tog sociala medier med storm. Vi överväldigades av det stora antal människor runtom i världen som fann glädje, överraskning, skratt och spänning i virtuella tidsresor. Programledare på TV runtom i världen hade väldigt kul när de tittade på sina resultat från AI Time Machine™ under sändning, t.ex. programledarna för Fox and Friends, Good Morning Britain, det franska programmet Midday TV och det mexikanska Sale el Sol.

December

I december tillkännagav vi tillägget av snygga avatarteman i AI Time Machine™.

Vi tillkännagav den senaste tillämpningen av vår banbrytande teknik Global Name Translation™ för DNA-matchningar. Global Name Translation™ översätter automatiskt namn i släktträd och historiska poster från ett språk till ett annat, vilket gör det möjligt för användare att ta kontakt med släktingar och hitta historiska poster på olika och ibland oväntade språk. Den senaste tillämpningen av Global Name Translation™ är goda nyheter för användare som får DNA-matchningar på användare som skriver sina namn på grekiska, hebreiska, ukrainska och ryska, samt användare som använder MyHeritage på dessa språk.

Otroliga berättelser från våra användare

Upptäckterna som våra användare gör ger oss stor tillfredsställelse och ger drivkraft åt vår passion att fortsätta att göra det vi gör. I år hade vi förmånen att dela med oss av många berättelser om människor som gjorde livsavgörande upptäckter med MyHeritage – berättelser som väckte genklang över hela världen. Här är några få höjdpunkter:

MyHeritage-användaren Rachael upptäckte sin biologiska far när hon var 29 år tack vare MyHeritage DNA-testet och det visade sig att han bodde bara 20 minuter bort. Hennes skildring av denna livsavgörande återförening var med i Newsweek.

Fernando, född i Colombia och uppvuxen i en adoptivfamilj i Sverige, hittade en bror med hjälp av MyHeritage DNA, och det var bara början. I mars delade vi med oss av berättelsen om hur han hittade sin bror och sedan två systrar som bodde i Spanien – men det var inte slut på upptäckterna där. Fernando hittade inte bara sina halvsyskon och sin biologiska mor, han inspirerade även sin exfru och sin adoptivfar att göra testet. Hans exfru hittade en syster och hans adoptivfar – som själv adopterats – hittade sin biologiska far.

David, som föddes 1938, överlevde förintelsen tack vare en belgisk mans agerande, som gömde honom och hans mor från nazisterna. När hans son, Lionel, började använda sociala medier för att be om hjälp att hitta familjen som räddade hans far svarade Marie Cappart på MyHeritage. Tack vare hennes efterforskningar kunde David och Lionel träffa ättlingarna till Davids räddare på samma plats där han gömde dem för så många år sedan.

Systrarna Ashleigh och Laurinda hittade varandra tack vare DNA Quest, MyHeritages välgörenhetsprojekt som hjälper adopterade att återförenas med sina familjer. Deras berättelse delades flitigt i media och en fin intervju med båda där de avslutade varandras meningar sändes på CTV News i Toronto.

Susan (Suzy), 64, adopterades som bebis och tillbringade större delen av sitt liv med att försöka hitta och få kontakt med sin biologiska familj. För några år sedan tog hon ett DNA-test och hittade flera halvsyskon, som – visade det sig – hade förlorat ytterligare en syster flera år tidigare med samma namn och liknande utseende! Syskonen blev nära, och i höstas fick de äntligen chansen att träffas personligen.

Melvin, 61, från Kansas, fick ett kostnadsfritt DNA-kit genom DNA Quest. Han fann inte bara ett sedan länge förlorat barnbarn, utan även en bror som bodde bara 10 minuters promenad från honom. “Jag kommer att vara MyHeritage evigt tacksamma, för det förändrade mitt liv”, skriver han. “En flod av glädjetårar kan inte förklara hur jag känner.” Läs hela berättelsen på vår blogg och se en intervju med Mel och hans bror på Fox News.

I år hjälpte vi även till att skapa kopplingen mellan Connecting Roots, en USA-baserad ideell organisation som hjälper chilenska adopterade att återförenas med sina familjer i Chile, och Nos Buscamos, en chilensk ideell organisation som hjälper familjer som drabbats av tvångsadoption och kidnappning att återförenas med anhöriga utomlands. Deras gemensamma ansträngningar och DNA-kitten vi skänkte till dem har lett till några otroliga berättelser: Cristina återförenades med sin biologiska mor och åtta syskon, tvillingarna Elan och Micah hittade sin biologiska mor och Sara  mötte sina syskon för första gången.

Historiska dokument

Här är bara några av de värdefulla samlingar med historiska poster som vi lade till under 2022:

1950 års folkräkning i USA

Uppdatering av Newspaper Name Index

Uppdatering av tyska Nordrhein-Westfalens dödsindex

Immigrationskort i São Paulo

Judiska historiska poster från Wien

Norge, emigrationsregister, 1867–1973

MyHeritage-teamet

Även om vårt team har arbetat hårt med att utveckla nya funktioner, publicera historiska poster och förmedla våra användares berättelser, har vi ändå haft tid att ha roligt tillsammans och bidra till samhället.

Här är några bilder från våra roliga dagar, firanden och aktiviteter under året:

Teamet tillbringar en rolig dag på stranden vid Galileiska sjön

Teamet tillbringar en rolig dag på stranden vid Galileiska sjön

Våra legendariska frukostar

Våra legendariska frukostar

Yoga och fitness-klasser

Yoga och fitness-klasser

Firar World Cup

Firar World Cup

Utflykter och aktiviteter med teamet

Utflykter och aktiviteter med teamet

Volontärarbete för samhället

Våra anställda deltog som volontärer i många projekt i samhället:

Evenemang som avslutade projektet “Shiur Acher”, där anställda på MyHeritage frivilligt undervisade för gymnasieelever från mindre gynnade miljöer

Evenemang som avslutade projektet “Shiur Acher”, där anställda på MyHeritage frivilligt undervisade för gymnasieelever från mindre gynnade miljöer

MyHeritage samarbetade med SaronaHub och utbildade frivilliga gymnasieelever att hjälpa äldre med släktforskning

MyHeritage samarbetade med SaronaHub och utbildade frivilliga gymnasieelever att hjälpa äldre med släktforskning

MyHeritage stod värd för boende på ett stödboende vid en Chanukka-aktivitet

MyHeritage stod värd för boende på ett stödboende vid en Chanukka-aktivitet

MyHeritage-anställda ställde upp frivilligt på ett hem för misshandlade lantbruksdjur

MyHeritage-anställda ställde upp frivilligt på ett hem för misshandlade lantbruksdjur

MyHeritage-anställda ställde upp frivilligt för att skänka och packa mat till lokala familjer

MyHeritage-anställda ställde upp frivilligt för att skänka och packa mat till lokala familjer

MyHeritage-anställda ställde upp frivilligt för organisationen Leket. De hjälpte till att packa överbliven mat, vilket gör att bra mat inte behöver slängas, och förberedde den för leverans till behövande familjer

MyHeritage-anställda ställde upp frivilligt för organisationen Leket. De hjälpte till att packa överbliven mat, vilket gör att bra mat inte behöver slängas, och förberedde den för leverans till behövande familjer

Vi blickar framåt mot 2023

2022 var ett otroligt år på MyHeritage – fyllt av framgång och innovation. När vi blickar framåt mot 2023, är vi glada över att inte bara ge våra användare ännu fler underbara produkter, funktioner och samlingar med historiska poster, utan också fira en milstolpe: 20-årsjubileet av vårt grundande! Det finns mycket att se fram emot under kommande år, så håll utkik.

När vi slutligen avslutar ännu ett fantastiskt år, vill vi tacka var och en av er, våra användare, följare och supportrar, för att ni gett oss möjligheten att följa med er på er släktforskningsresa.

Vi önskar dig ett gott och hälsosamt nytt år!