10 saker varje släktforskare bör göra en gång om året

Detta är ett gästinlägg av Laurence Harris, släktforskare på MyHeritage.

Det finns aldrig tillräckligt med tid för att uppnå allt vi vill i vår familjehistoria. I brådskan att hitta ny information, glöms ibland kritiska aktiviteter bort. Så, åtminstone en gång per år, är det viktigt att inventera och kontrollera att vi inte har missat något viktigt.

Här är vår lista över 10 släktforskningsaktiviteter som du bör se till att göra årligen, om inte oftare!

Dela vad du har hittat. En stor del av nöjet med att släktforska är att dela med dig dina upptäckter och ditt arbete med familjemedlemmar. Genom att dela med dig din forskning uppmuntrar du också att dina släktingar att dela med sig av den information och de dokument de har. De kan också hjälpa dig att fylla i luckor i din forskning. Invitera dina släktingar att skåda ditt släktträd online eller skriv ut det och besök äldre släktingar för att prata med dem om det. Detta är ett bra sätt att plocka upp nya familjehistorier. Glöm inte att lägga till bilder på så många personer som möjligt. Detta gör släktträdet både lättare att förstå och mer attraktivt. Använd sekretessinställningarna för att avgöra vem som kan se din information.

Kolla dina Smart Matches och Record Matches. Om du har ditt släktträd på MyHeritage eller använder vår Family Tree Builder programvara, får du Smart Matcher som informerar om när någon i ditt träd kan kopplas till en person i en annan MyHeritage användares träd. Du får också Record Matches när MyHeritage har identifierat ett historiskt dokument som kan kopplas till en person i ditt träd. Dessa varslar kan ge dig chansen att kunna lägga till ny relevant data till ditt släktträd med minimal ansträngning. Se till att regelbundet kontrollera dessa varslar, så att antalet inte blir ohanterligt. Dessa varslar innehåller ofta information som enkelt kan läggas till ditt träd. Det är värt att granska dessa förslag minst en gång per år om inte oftare. Varför gå miste om ny information, när MyHeritages innovativa teknik har gjort det mesta av det tunga arbetet.

Kontrollera vad som är nytt. MyHeritage, liksom andra stora dataleverantörer, lägger regelbundet till handlingar till sina samlingar. Det är lätt att missa när nya datauppsättningar läggs till, så gå till vår blogg för att se inlägg om nya stora samlingar. Titta igenom sammanfattningarna av dessa stora samlingar för att se vilka som är relevanta för dig. Till exempel har vi i november lagt till över 50 miljoner dokument. Andra samlingar fortsätter att växa och uppdateras regelbundet.

Besök ett arkiv. Trots de miljarder historiska dokument på MyHeritage, och stora mängder av onlineinlägg på andra platser, så finns det betydligt fler relevanta arkiv som aldrig har digitaliserats. En del register finns endast i arkiv. Ibland måste släktforskare ha tillgång till dessa uppgifter för att lära sig mer. Mycket information finns fortfarande bara på mikrofilm eller bland pappersarkiv. Du kan hyra en professionell släktforskare, eller få hjälp av arkivarbetare för att bedriva forskning åt dig. Men om resan till arkivet är rimlig, kan det vara mer effektivt, ändamålsenligt och givande att själv forska på arkivet. Besök på ett arkiv kan vara givande och roligt, så planera ett besök under det nya året.


Säkerhetskopiera dina data.
Det är viktigt att regelbundet säkerhetskopiera ditt online-träd och även ha säkerhetskopior på alla historiska dokument. Denna data ska lagras på en annan plats än där din huvudsakliga dokumentering och data lagras. Digitala kopior av dokument skall förvaras på annat håll. Om du inte har säkerhetskopierat, kan du anse dig lyckligt lottad om du inte redan har upplevt en data- eller dokumentförlust. Om ditt träd är på MyHeritage, kan du abonnera på en månatlig tjänst som säkerhetskopierar din släktträdsdata, dina bilder, videor och dokument. Om du använder Family Tree Builder, behåll en kopia av ditt träd på nätet. Innan du säkerhetskopierar dina data, konsekvenskontrollera för dubbletter och avlidna personer. Dessa kan alla köras från Family Tree Builder om det är kopplat och synkroniserat till ditt online träd.

Jobba på att hitta en nyckelbit av saknad information.
De flesta av oss har en gren av vårt släktträd som vi skulle vilja fördjupa oss ytterligare i. Men det saknas en del viktig information för att göra framsteg. Försök att inte arbeta på hela ditt släktträd på en gång – bestäm dig för en saknad bit av information och fokusera på att hitta den. Till exempel kan du ha information om din farfar och kanske vill spåra ytterligare generationer som delar ditt efternamn. Du kommer att behöva hitta namnen på föräldrarna, särskilt din farfars far. Skriv ner allt du vet som kan vara relevant (t ex när och var din farfar föddes, någon information om hans syskon, när och var han gifte sig). Undersök sedan vilka källor som kan innehålla denna information. Till exempel kan din farfars föräldrar namnges på farfars födelsebevis, eller ett dopbevis eller på hans äktenskapsbevis. Kanske de alla är namngivna i en folkräkning eller ett släktträd som sammanställts av en annan familjehistoriker. Avgör vilka av dessa källor som sannolikt är tillgängliga, hur lätt det kan vara att få tillgång till dem och hur troligt det är att denna källa har den information du vill ha.


Digitalisera.
Under året kan vi samla på oss många bilder (lösa eller i album), korrespondenser, certifikat och andra dokument. Vi lägger dem åt sidan, lovar att vi kommer att ta itu med dem senare. Men om du inte regelbundet digitaliserar informationen är nu den bästa tiden att göra det, innan eftersläpningen blir ännu värre. Digitalisera bilder och ladda upp kopior på din släktwebbsida. Viktig information om varje bild eller dokument kan sedan läggas till för varje objekt och koppla den digitala bilden till rätt person i ditt träd.

Kontrollera dina DNA-resultat för kopplingar.
När vi först får våra DNA-resultat, är det naturligt att kontrollera med vem vi är nära besläktade. Allt eftersom poolen med testade individer ökar, blir det viktigt att regelbundet kontrollera nya kopplingar. Kontrollera också för att se om tidigare kopplingar – som inte verkade relevanta tidigare – har fått ny betydelse med nya namn och ny information. Genom att kombinera DNA-testning med traditionell släktforskning kan du verifiera eller vederlägga antagna relationer i ditt släktträd. Så om du inte har testat ditt DNA, kan ett MyHeritage DNA-test vara något att överväga.

Fatta ett släktforskningsrelaterat nyårslöfte. Många av oss gör ett eller flera nyårslöften vid denna tid på året. Så, en gång om året, överväg att fatta ett löfte som kommer att förbättra dina släktforskningsvanor. Det kan vara: ”Jag kommer att digitalisera och ange dokument samma dag som jag får dem” eller kanske ”Jag kommer att ange en källa och en beskrivning för varje bild eller uppgift som jag anger”.


Ha kul och umgås med dina släktingar.
Viktigast är att ha kul. Organisera en släktträff eller bara besök en äldre släkting, njut och ta fördel av en familjetillställning. Glöm inte att ta med en utskrift av ditt släktträdsdiagram och massor av bilder för att stimulera familjeminnen. Se till att du har laddat ner vår gratis MyHeritage app på din mobiltelefon eller surfplatta – så att du kan ta och dela familjefoton direkt från din mobil.