Hur man intervjuar en släkting på distans

Hur man intervjuar en släkting på distans

Att intervjua äldre släktingar är en väsentlig del av släktforskning. De kan ge en sådan mängd information som inte går att hitta någon annanstans. Men vad gör du om du inte kan besöka din släkting personligen?

Lyckligtvis lever vi i en alltmer ansluten värld, och med lite hjälp av teknik och ett stänk av kreativitet kan du fortfarande få all information du behöver.

Via telefon

Den största fördelen med att använda telefonen är att till skillnad från nyare teknikformer har de flesta äldre tillgång till en telefon, de vet exakt hur de fungerar och använder den förmodligen regelbundet.

Nackdelen är att det inte finns någon visuell komponent i ett telefonsamtal. Det betyder att du inte kan visa dem fotografier eller dokument eller ställa frågor om dessa, och de kan heller inte visa något för dig. Detta kan också vara en utmaning om din familjemedlem har svårt att höra.

Ett sätt att komma runt detta hinder är att utbyta visuell information under telefonintervjun, antingen genom att skicka fotokopior på posten eller genom att använda någon digital teknik som de kan vara bekväma med.

Några tips för att få ut mesta möjliga av din telefonintervju:

  • – Ring samtalet från ett lugnt rum där du inte kommer att bli distraherad.

    – Ha allt du behöver precis framför dig innan du ringer. Ställ dig upp vid ett skrivbord med en dator och/ eller papper och redskap, ett glas vatten och eventuella fotografier eller dokument du kanske vill konsultera under samtalet.

    – Skriv ut vår lista med intervjufrågor eller förbered din egen.

    – Gör intervjun vid en tidpunkt när din släkting kommer att vara vaken och utvilad, och lyssna efter långa pauser eller trötthet i deras röst – allt som kan indikera att det kan vara dags att ta en paus. Du kan alltid ringa tillbaka en annan gång.

Video-chat

Video-chatten är det närmaste du kan komma att vara i samma rum med din släkting. Den största utmaningen är att se till att din släkting tekniskt kan delta, eftersom många äldre människor kan ha svårt för att använda video-chattteknologi.

Om din släkting inte har en enhet med kamera kan du överväga att köpa en till dem och låta någon du känner som bor i närheten installera den och/ eller visa din släkting hur du använder den. Kom ihåg att din släkting fortfarande inte kan använda den på egen hand och att du kan behöva hjälp av någon i andra änden när du använder enheten.

Vilken enhet ska du köpa till din släkting? Det beror på hur tekniskt kunniga de är. Om din släkting har mycket svårt med digitala enheter, finns det speciella enheter som är utvecklade specifikt för personer som dem, till exempel ViewClix Smart Frame (en bildram som kan ta emot videosamtal från alla enheter med ViewClix-appen installerad) eller GrandPad (en enkel surfplatta designad för seniorer).

Några tips för att få ut det mesta av din video-chattintervju:

  • – Ställ in din webbkamera eller enhet i ett väl upplyst, tyst rum där du inte blir störd. Gör en testkörning med din kamera först för att hitta den bästa platsen och vinkeln i rummet – en där du inte är bakgrundsbelyst och din släkting kommer att kunna se ditt ansikte tydligt.

    – Se till att du har en högkvalitativ mikrofon, särskilt om din släkting är hörselskadad. Tänk på att ljudutgången från digitala enheter är av lägre kvalitet än för fasta telefoner. Var tålamod om din släkting har problem med att höra dig – och fundera på att även ringa, utöver videochatten, för bättre ljudkvalitet.

    – Som nämnts, om din släkting kämpar med teknik, är det en bra idé att ha en mer teknisk kunnig person med sig under intervjun för att hjälpa till med tekniska problem de kan stöta på.

    – Om du vill visa din släkting bilder eller dokument du har, se till att hålla dem stilla och stadigt för att ge ett så tydlig bild som möjligt. Ett annat alternativ är att skicka en digital kopia via chatt, men de kanske inte vet hur de ska se det.

Mail och e-post korrespondens

I stället för möjligheten till en liveintervju finns det alltid ett gammaldags alternativ: en skriftlig intervju.

Det finns några fördelar med en skriftlig intervju: det ger din släkting tid att fundera över sina svar, och det ger dig en konkret redogörelse för den information de förmedlar till dig. Det är också en mer praktisk lösning för att intervjua släktingar som är svårt att höra.

Vissa äldre släktingar kan vara bekväma med att skriva sina svar och skicka det via e-post, medan vissa kanske föredrar att skicka det med posten. Om din släkting inte känner för att skriva svaren på dina frågor, är ett mellanalternativ att låta dem spela in sig själva och skicka inspelningen till dig. De kan använda en enkel digital inspelningsenhet, till exempel en MP3-spelare, eller en gammal bandspelare, som du kan digitalisera senare. Om det finns någon i närheten som kan hjälpa till att ställa upp en videokamera – ännu bättre.

Några tips för att få ut mesta möjliga av e-post eller e-post korrespondens:

  • – Begränsa ditt första brev till högst 10 frågor. Mer än det kan överväldiga din släkting. Du kan alltid skriva tillbaka med fler frågor senare.

    – Se till att ge din släkting all din kontaktinformation. Du kanske till och med överväger att skicka ett självadresserat, stämplat kuvert för att göra det lättare för dem att skicka svaren.

    – Inkludera kopior av fotografier eller andra dokument i ditt första brev för att hjälpa till att väcka din släktings minne.

    Lycka till!