Nödvändiga färdigheter för släktforskare

Nödvändiga färdigheter för släktforskare

Släktforskning

Vad krävs för utmanande sökningar och belönade fynd?  Ett nytt år har börjat och ger oss den perfekta chansen att komma igång med vår forskning. För att komma igång kan vi ta till vara på de kunskaper vi har. Enligt MyHeritages amerikanska släktforskningsrådgivare Schelly Talalay Dardashti kan det hända att vi redan har de färdigheter som behövs, men det är mer sannolikt att vi lär oss i takt med att vi forskar.

Vi släktforskare är underliga varelser. Vi går igång på de döda och saknade. Vi tar semester på kyrkogårdar för att leta efter var våra döda släktingar ligger begravda. Vi besöker våra förfäders hemländer och så vidare.

Vi frossar i att förbättra våra undersökande färdigheter, likt en detektiv eller polis. Medan vi försöker färdigställa vårt släktträd, analyserar och dissekerar vi ledtrådar, skapar teorier och berättelser.

Vi lär oss att analysera som psykologer och läsa kartor som historiker. Vi blir kryptografer och grafologer för att kunna läsa oläsliga dokument, signaturer och felstavningar.

Vi blir författare, finslipar vår sökförmåga medan vi letar information och blir bättre på att intervjua personer. Vi lär oss läsa andra alfabet och sakta men säkert fyller vi vårt ordförråd med utländska ord och blir lingvister.

Eftersom vi är tvungen att organisera stora mängder material, blir vi experter på att skapa pappershögar och tar ut examensbevis i hur man letar information på ett bibliotek. Vi studerar både historiska traditioner och inreder rum med gamla fotografier.

Så småningom tvingas vi bli arkitekter och byggarbetare för att lösa förvaringsproblem för våra dokument, papper, böcker och fotografier etc, efter att vi har vuxit ur vårt kök och matsalsbord och alla andra horisontella ytor i vårt hem.

Och jag har ännu inte nämnt den tekniska revolutionen som ständigt sker i släktforskningssfären. Den kan tyckas vara problematisk för dem som uppfattar teknik som datorer, internet, skannrar, och olika digitala mojänger av olika slag som utmanande. Som tur är kan du hitta hjälp online, exempelvis på MyHeritage, vilket gör det enkelt för oss att gå vidare med vår släktforskning.

Vilka färdigheter har du skaffat dig när du har släktforskat? Har du lärt dig ett nytt språk eller alfabet? Vilka färdigheter nämnda ovan har varit de mest användbara för dig när du har forskat? Vi skulle vilja veta mer, så dela med dig i kommentarerna nedan.