Livet i Sverige under första världskriget

Livet i Sverige under första världskriget

Skottet i Sarajevo den 28 juli 1914 blev starten på första världskriget. I sommar har det gått 100 år sedan dess. Det blev ett världskrig som lamslog stora delar av världen i över fyra år.

Sveriges neutralitet gjorde att vi inte aktivt deltog i kriget, men visst kändes krigsvibbarna av ända hit. Vetskapen och oron om det pågående kriget, som skedde inte allt för långt ifrån oss, gjorde sig påtaglig – vi kände av sviterna av kriget ändå. Ransonering av mat är ett exempel på detta.

Man fick ransoneringskort för produkter som kött, fläsk, ägg, smör och kaffe. Från och med november 1916 fick varje person ett kg socker per månad, under decembermånad det året höjdes ransoneringen till två kg.

Delar av Svenska brigaden, marscherar igenom Stockholm den 24 april 1918. Målet för marschen var Storkyrkan där det hölls en bisättning för de svenskar som stupat borta i Finland. Källa: Stockholms stadsarkiv, SE/SSA/0512/Major Ernst Killanders arkiv/Vol.103, CC BY 2.5 SE

Delar av Svenska brigaden, marscherar igenom Stockholm den 24 april 1918. Målet för marschen var Storkyrkan där det hölls en bisättning för de svenskar som stupat borta i Finland. Källa: Stockholms stadsarkiv, SE/SSA/0512/Major Ernst Killanders arkiv/Vol.103, CC BY 2.5 SE (klicka på bilden för större version)

Det fanns även svenskar som frivilligt begav sig ut för att kriga. Bland annat den svenska brigaden som åkte till Finland för att kriga i det finska inbördeskriget. De stred på den vita sidan, vilket var den mer Finlandsvänliga sidan som hade stöd från Tyskland och Sverige. De krigade mot den röda sidan som hade stöd från den nyinrättade bolsjevikiska regimen i Ryssland. Den vita sidan vann slutligen och den svenska brigaden kom segrande hem.

Hur såg dina släktingars liv ut under första världskriget? Vilka berättelser har du fått om den tiden?

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Lars Lamberg

    juli 15, 2014

    Hej!
    Detta är ett jätteintressant ämne.
    Själv har jag hittat personer som aktivt berördes av kriget. En som blev torpederad och drunknade utanför Hull i England samt utvandrade svenskar till Nya Zeeland, Canada och Tyskland.

    Två av mina släktingar stupade på västfronten. Jag är på väg för att besöka deras gravar nu i slutet av månaden.
    I samband med min resa till Frankrike har jag fått en idé om att anordna en resa till Frankrike 2016, då det är 100 års minne från slagen vid Verdun och Somme.

    Jag skulle vilja komma i kontakt med alla som har hittat släktingar som deltog där, eller någon annan stans i ”The great war”.

    Jag är även väldigt intresserad av din fråga Sara, hur livet i Sverige såg ut. Detta för att få mer historia till namnen i min släktutredning.

    Mvh

    • Sara

      juli 31, 2014

      Hej Lars,

      Tack för din kommentar! Ja, det är ett intressant ämne. Vi vet alla att Sverige inte deltog i första världskriget, men det finns fortfarande svenskar som var med och krigade.
      Det låter som att du har hittat en massa intressanta uppgifter om dina släktingar som deltog i kriget. Då får gärna skriva och berätta om din resa till västfronten.

      / Vänligen en nyfiken Sara

  • IEG Ingeborg Svensson

    juli 15, 2014

    Jag har bl.a. ett starkt barndomsminne av vad min farmor Amanda Svensson (född Schöön 1880 maj 10, död 1950) lär ha sagt under första världskriget; ”Så länge vi inte behöver äta kanin svälter vi inte (”punkt” liksom) – som liten då kommer jag bara ihåg det fast undrar ”pyskologiskt” ibland varför – mvh Ingegerd Svensson (website)