MyHeritages sökmotor för historiska poster har just blivit bättre

MyHeritages sökmotor för historiska poster har just blivit bättre

Vi är glada att kunna meddela att vår sökmotor för historiska poster har omarbetats och förbättrats. Det är nu lättare och mer intuitivt att söka i vår skattkammare med 12,5 miljarder historiska poster.

Vi designade om sökmotorn för att förbättra användarupplevelsen. Våra huvudmål för detta initiativ har varit följande:

Ge snabbare prestanda så att användare kan köra fler sökningar på kortare tid
Låta användare redigera sökningen medan de tittar på sökresultaten och köra den igen för att göra det lättare för dem att hitta de poster de behöver
Visa fler resultat på varje sida
Förenkla upplevelsen genom att förena enkel sökning och avancerad sökning i en sökform som är enkel att använda och har kraftfull förmåga

Omformningen beskrevs först i MyHeritages VDs presentation förra månaden. Ursprungligen släppte vi den nya versionen bara till betatestare, och vi observerade deras användning och tog in deras feedback. Efter flera iterationer av förbättringar, när vi bevittnat att den nya versionen verkligen uppnådde alla ovanstående mål, släpper vi den nu till alla användare.

Översikt

Den nya formen av https://www.myheritage.se/research ser ut så här:

Under sökformuläret gjorde vi det enkelt att bläddra bland de olika posttyperna som vi har att erbjuda, och besöka våra nyligen tillagda dokumentsamlingar.

Du kan köra en global sökning i alla samlingar genom att ange personens förnamn (och mellannamn), efternamn, födelseår och vilken plats som helst i en livshändelse i personens liv. Ingen av dessa är obligatoriska, du kan bara söka baserat på vad du vet. Till exempel kan du söka med ett förnamn och utan ett efternamn.

Avancerade alternativ visas när du fyller i ett fält, anpassat till det specifika fältet du fyllt i.

Till exempel, när du skriver in namnet, som visas nedan, visas avancerade alternativ och låter dig ange om du vill ha en exakt matchning; om man ska ta med olika stavvarianter, matchande initialer och så vidare.

Under huvudfälten kan du enkelt ange ytterligare fält som personens far eller mor, make, andra släktingar, andra livshändelser och så vidare. Fler fält finns tillgängliga under ”+ Mer”. När du väljer ett fält och anger ett värde, fungerar det som ett filter för din sökning.

Ytterligare filter tillgängliga under ”+ Mer” inkluderar livshändelser, släktingar, nyckelord och kön. Det finns också möjlighet att visa resultat från andra språk och matcha alla termer exakt.

När du väljer ett livshändelsefilter som födelse eller död, kan du ange ett datum och en plats för den händelsen. De angivna datumen kan vara delvis, till exempel ett årtal eller ett helt datum.

Lägg till ett livshändelsefilter

Lägg till ett livshändelsefilter

De föreslagna filtren är dynamiska och ändras enligt din nuvarande sökning. Vår sökmotor föreslår automatiskt typiska filter i globala sökningar och mer relevanta filter baserat på den aktuella kategorin eller samlingen du söker i.

Sökresultat med föreslagna filter

Sökresultat med föreslagna filter

När du har startat en sökning från huvudsökningsformuläret (dvs i alla samlingar) returneras sökresultaten. Sökformuläret förblir överst på sidan. Du kan nu redigera din sökning eller begränsa din sökning till specifika kategorier och samlingar med hjälp av panelen ”Begränsa” till vänster. Om du väljer att begränsa sökningen i Ellis Island och andra New York passagerarlistor, 1820-1957, kommer vi att föreslå filter som är relevanta för denna specifika samling, som ankomstår, ursprung, fartygsnamn och mer.

Om du byter till kategorin Skolor och universitet under samma sökning föreslås relevanta filter, t.ex. publiceringstitel, publiceringsdatum och publiceringsplats.

För att rensa ett filter som du angivit, håll muspekaren ovanför och klicka på ’X.’ Detta tar bort det från din sökning.

Ta bort ett filter från din sökning

Ta bort ett filter från din sökning

Använd sökresultatsidan

Det nya sökformuläret är kompakt och det stannar kvar när du kör en sökning och förblir synlig högst upp på sökresultatsidan så att du enkelt kan förfina din sökning när som helst och köra den igen.

Sökresultaten presenteras nu som kort. Om du klickar var som helst på ett kort kommer du till postsidan. Du kan också klicka på namnet på varje post, som är understruket, för att se posten.

Sökresultat presenterade som kort; sökformuläret följer dig längst upp på sidan

Sökresultat presenterade som kort; sökformuläret följer dig längst upp på sidan

Vi har gjort det enkelt att skilja mellan en historisk post och ett släktträd genom att visa olika ikoner under postnamnet. Vi tillhandahåller denna differentiering eftersom vissa släktforskare litar mer på historiska register än släktträd.

Släktträdprofiler och historiska poster är nu differentierade

Släktträdprofiler och historiska poster är nu differentierade

I framtiden kommer vi att lägga till alternativet att utesluta register över släktträd från dina sökresultat.

Om du klickar på en post öppnas den i en ny flik, så det är alltid lätt att återgå till sökresultaten och se ytterligare resultat.

Folkräkningsposten öppnas på en ny sida

Folkräkningsposten öppnas på en ny sida

Du kan begränsa din sökning efter kategori med hjälp av panelen till vänster på sökresultatsidan. Dina resultat kommer att ändras i enlighet med detta och du kan begränsa din sökning ytterligare genom att klicka på ytterligare delkategorier och samlingar som visas i panelen.

Begränsa din sökningInom dina sökresultat kan du enkelt hålla reda på vilka poster du redan har tittat på. Titeln kommer att ändras till mörkgrå för att hjälpa dig skilja mellan poster du har sett och de som du inte har sett ännu, så att du kan fokusera på poster som är nya för dig.

Att redigera en sökning är nu enklare än någonsin

Med den nya layouten förblir sökformuläret alltid hos dig – även när du bläddrar ner på sidan eller går till en annan sida med sökresultat. Detta gör att du enkelt kan redigera din sökning, lägga till ett nytt filter eller ta bort ett befintligt filter när som helst.

Nästa steg

Vi arbetar för att tillämpa den nya designen på sökmotorn när du går in via webbläsaren på mobila enheter. Vi arbetar också med att införa den nya layouten till alla sökformer för kategorier, delkategorier och enskilda samlingar. Vi lägger till möjligheten att utesluta släktträdsamlingar från sökresultat, filtrera resultat från specifika samlingar baserat på geografi, bokmärka dina favoritposter så att du enkelt kan komma åt dem i framtiden och dela alla intressanta poster du har hittat enkelt med familj och vänner. Håll ögonen öppna för dessa förbättringar, de kommer snart!

Vi hoppas att du kommer att njuta av den nya sökupplevelsen. Om det finns något du inte gillar eller har förslag på förbättring, kan du gärna meddela oss i kommentarerna.

MyHeritage-teamet

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Bo Lindén

    augusti 23, 2020

    Mycket bra.